Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa

Sjeverna Koreja je potvrdila uspješno postavljanje u orbitu satelita raketom dugog dometa, a iz svijeta stižu osude tog balističkog testiranja kojim je izolirana komunistička zemlja prekršila UN-ove sankcije.

O tome je na izvanrednoj sjednici raspravljalo i Vijeće sigurnosti UN-a, oštro osudivši takvo ponašanje. Najavili su i kako će uskoro, “kao odgovor na ova opasna i ozbiljna kršenja”, biti usvojena rezolucija o sankcijama.

Vlasti su potvrdile da je raketa dugog dometa lansirana sa sjeverozapadnog lansirnog mjesta Dong Chang-ri.

Voditeljica službene sjevernokorejske televizije objavila je da je ispaljivanje rakete osobno odobrio sjevernokorejski vođa Kim Jong-un što je “omogućilo da uspješno u orbitu postave satelit za promatranje Zemlje Kwangmyong 4”.

Prethodno je Sjeverna Koreja obavijestila agencije UN-a da planira lansirati raketu koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Međutim, to je izazvalo negodovanje mnogih država koje na to gledaju kao na test rakete dugog dometa.

Sjeverna Koreja prvotno je najavila da će raketu lansirati između 8. i 25. veljače, ali u subotu je to promijenila na između 7. i 14. veljače.

Raketa je lansirana prema jugu, kao što je planirano, te je prošla preko južnog japanskog otoka Okinawa, izvijestili su japanski mediji. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je kako se čini da se prvi stupanj rakete uspješno odvojio.

Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je lansiranje “apsolutno neprihvatljivim”, a potom su njegova država, Južna Koreja i SAD zatražile hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

SAD najavio mjere

Bijela kuća je osudila sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa kao “očito kršenje” rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, obećavši da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi obranila sebe i svoje saveznike, te pozvala na ozbiljne posljedice za Pjongjang.

“Sjevernokorejsko lansiranje korištenjem balističke raketne tehnologije […] predstavlja još jedno destabilizirajuće i provokativno djelovanje te očito kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, navela je američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice u priopćenju.

“Sjevernokorejski programi  raketnog i  nuklearnog oružja predstavljaju ozbiljne prijetnje našim interesima – uključujući sigurnosti nekih od naših najbližih saveznika. Osuđujemo današnje lansiranje”, poručila je Rice.

“Sjedinjene Američke Države u potpunosti su predane sigurnosti saveznika u regiji i poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo obranili sebe i svoje saveznike te odgovorili na sjevernokorejske provokacije. Pozivamo međunarodnu zajednicu da stane zajedno i pokaže Sjevernoj Koreji da njezine nepromišljene radnje moraju imati ozbiljne posljedice”, dodala je Rice.

Američki Strategic Command odvojeno je objavio da su njegovi sustave zabilježili i pratili raketu.

“NORAD je utvrdio da ni u jednom trenutku raketa nije prijetila Sjevernoj Americi”, navodi se u priopćenju pozivajući se na Sjevernoameričku obranu zračnog prostora.

Već testirali nuklearne naprave

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja testirala je četvrti put u svojoj povijesti nuklearnu napravu, iako su Sjedinjene Američke Države i druge vlade izrazile sumnju u njezine tvrdnje da je testirala hidrogensku bombu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja radi na malim nuklearnim bojnim glavama koje se mogu montirati na rakete, ali mnogi stručnjaci tvrde da je još daleko od usavršavanja te tehnologije.

Dosad je pokazala dvije verzije balističkih raketa nalik tipu koji može dosegnuti Zapadnu obalu SAD-a , ali nema dokaza da je takve rakete testirala.

Izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo nastaviti sa svojim svemirskim programom. Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje joj zabranjuju korištenje balističke raketne tehnologije.

Posljednji put lansirala je raketu dugog dometa u prosincu 2012. godine, poslavši u orbitu predmet koji je opisala kao komunikacijski satelit.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO