Rubio na meti suparnika u posljednjoj debati

Republikanski kandidati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država održali su posljednju debatu prije glasanja u saveznoj državi New Hampshire, zakazanog za utorak. U debati, koju je organizirala američka televizijska mreža ABC, najveće napade pretrpio je senator sa Floride Marco Rubio.

Neoubičajeno otvaranje debate: kandidati jedan po jedan izlaze na pozornicu. Posljednju debatu prije izbora u Iowi Donald Trump je propustio, ali sada je opet tu. Ipak, nije bio meta napada drugih kandidata. Njegovo mjesto zauzeo je Rubio, koji je u Iowi osvojio treće mjesto i tako se nametnuo kao ozbiljan takmac i privukao pažnju drugih kandidata.

“Tako se ponašaju u Washingtonu. Usputne opaske, koje vrve netačnim informacijama, a potom 25 sekundi govora naučenog napamet. Kad si predsjednik SAD-a, napamet naučeni govor, o tome kako je američka nacija velika, ne može riješiti nijedan problem”, kazao je Chris Christie, guverner New Jerseyja.

Metoda mučenja vodom

Senatora iz Texasa Teda Cruza, pobjednika izbora u Iowi, brinu vijesti o satelitu koji je lansirala Sjeverna Koreja.

“Ponašanje Sjeverne Koreje direktna je posljedica neuspjeha prve Clintonove administracije, koja je dovela do ublažavanja sankcija Sjevernoj Koreji. U ovu državu slile su se milijarde dolara u zamjenu za obećanje da neće praviti nuklearne projektile. Ovo je, zapravo, najava onoga što će se dogoditi u Iranu”, rekao je.

Jedna replika Jeba Busha izazvala je oštru Trumpovu reakciju, što se publici i nije svidjelo.

“Želiš zvučati opasno? Ušuti, molim te! U velikom broj slučajeva… Ovi koji negoduju su njegovi sponzori i lobisti”, govorio je Trump.

Kandidati su odgovarali i na pitanje šta misle o mučenju vodom ljudi optuženih za terorizam. To je vrsta mučenja koju je predsjednik Barack Obama zabranio.

Cruz: “Ne bih to ponovo uvodio kao opću praksu.”

Bush: “Ta metoda rijetko se koristila. Kongres je usvojio drukčije zakone i mislim da su dobri.”

Ostalo još malo vremena

Trump: “Vratio bih metodu mučenja vodom, a vratio bih i druge mnogo gore metode.”

Novinar Al Jazeere Alan Fisher, koji se javio iz Manchestera u New Hampshireu, ističe kako je ovaj put u centru pažnje bio Rubio.

“Nakon relativnog uspjeha u Iowi, mnogi su pomislili kako bi dobar rezultat mogao ostvariti i u New Hampshireu. Upravo zbog toga našao se na meti napada drugih kandidata. To će se vjerovatno negativno odraziti i na podršku glasača”, dodaje.

Kandidatima je ostalo još malo vremena da se obrate biračima, tražeći podršku na putu prema uspjehu.

Izvor: Al Jazeera