Sutherland: Angela Merkel je heroina

Merkel je znala da će doživjeti politički napad čiji je rezultat pad njene popularnosti, rekao je Peter Sutherland iz UN-a (EPA)

Posebni predstavnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona za migracije smatra da je njemačka kancelarka Angela Merkel heroina i da je zauzela principijelni stav da podrži izbjeglice.

Dodao je, istovremeno, i kako su “neki europski lideri pali na testu ljudske pristojnosti”.

“Po mom mišljenju Merkel je heroina. Ona je znala da je to moralno pitanje. Znala je da će doživjeti politički napad čiji je rezultat pad njene popularnosti”, rekao je Peter Sutherland na konferenciji u Ženevi.

Pohvaljena i Švedska

Pohvalio je i stav Švedske, ali je rekao kako je Europa svugdje uzela relativno mali broj izbjeglica, prenio je Reuters.

“Neki su rekli da će prihvatiti izbjeglice ako su oni kršćani. U kom stoljeću oni žive? Što je s konceptom dostojanstva ljudskog bića i jednakosti? Zašto kontinent koji ima više od 500 milijuna stanovnika u najprosperitetnijem dijelu svijeta ne može prihvatiti milijun ljudi koji preko Mediterana dolaze svake godine i pravedno ih raspodijeliti”, zapitao je Sutherland.

Podrška Merkel među njemačkim glasačima pala je na najniži nivo u posljednjih četiri i pol godine, pokazala je anketa objavljena ovih dana, nakon što je 1,1 milijun izbjeglica ušlo u Njemačku u prošloj godini.

Nepovjerenje prema izbjeglicama poraslo je nakon seksualnog zlostavljanja žena tokom proslave Nove godine u Koelnu.

Izvor: Agencije