Izvještaj obavještajaca SAD-a: ISIL slabi

Nove procjene znače da 'ISIL i dalje predstavlja značajnu prijetnju', ali su brojke ipak manje (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant ima 25.000 boraca u Siriji i Iraku, što je manje od ranije procjene od približno 31.000, navodi se u američkom izvještaju obavještajnih službi koje je objavila Bijela kuća.

Američki zvaničnici kazali su da je do smanjivanje broja od 20 posto došlo zbog žrtava u redovima ISIL-a i većeg broja dezertera te naglasili da izvještaj pokazuje kako američki napori donose rezultate.

“Smanjivanje broja spoj je žrtava na terenu, dezertera, posljedica unutrašnjih disciplinskih mjera te manjeg broja novih članova i poteškoća s kojima se suočavaju strani borci koji žele doći do Sirije”, rekla je Emily Horne, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

I dalje značajna prijetnja

Nove procjene znače da “ISIL i dalje predstavlja značajnu prijetnju”, ali su brojke ipak manje, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Borbeni napori koalicijskih partnera SAD-a imaju efekte u sukobu protiv ISIL-a, kazao je Earnest, dodajući da su takvom rezultatu doprinijele i iračke sigurnosne snage i plemenske milicije te umjerene opozicijske grupe u Siriji.

Naglasio je da se zbog međunarodnih napora počeo smanjivati i broj stranaca koji se priključuju toj grupi.

“ISIL ima više poteškoća nego ranije u popunjavanju svojih redova, a dugo smo svjesni potrebe saradnje međunarodne zajednice u zaustavljanju odlaska stranih boraca u regiju”, naglasio je Earnest.

Izvor: Agencije