SAD i Rusija naoružavaju više od pola svijeta

Indija je najveći svjetski uvoznik oružja (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su najveći izvoznik naoružanja i daleko su ispred Rusije, koja je na drugom mjestu, pokazala je analiza Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) u Stockholmu. 

Prema podacima tog instituta, najveći kupci tog oružja su u Aziji i na Bliskom istoku, a samo Indija je u periodu od 2011. do 2015. držala 14 posto ukupnog svjetskog uvoza oružja.

Duplo manji procenat pripada Saudijskoj Arabiji, a slijede je Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija i Turska.

Ukupno 58 zemalja izvozi oružje, predvođene Amerikom i Rusijom, koje zajednički snabdijevaju više od polovine svjetskog tržišta.

Iako SAD sam osigurava trećinu ukupne količine oružja prodanog na globalnom nivou, nije glavni dobavljač Indiji kao najvećem svjetskom uvozniku naoružanja, koja ga nabavlja prije svega iz Rusije.

Povećana globalna trgovina oružjem

SIPRI procjenjuje da je obim globalne trgovine oružjem povećan za 14 posto u posljednjem petogodišnjem periodu u odnosu na razdoblje od 2006. do 2010. godine.

Baza podataka o trgovini oružjem ne uključuje manje naoružanje. Zasnovana je na javnim izvorima poput nacionalnih i regionalnih novina do specijalizovanih međunarodnih žurnala, kao i na izvještajima vlada i industrija.

Izvor: Agencije