Kurdi: ISIL koristio bojne otrove u Mosulu

Kurdski zapovjednici kažu kako Pešmerge nemaju nikakvu zaštitu od napada hemijskim oružjem (Reuters)

Predsjedavajući Glavnog stožera kurdskih snaga na sjeveru Iraka, Jamal Muhammed, kazao je kako je skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) u različitim vremenskim intervalima u Mosulu protiv snaga Pešmergi koristila klor i iperit, koji su zabranjeni međunarodnim sporazumima.

Muhammed je dodao kako je ISIL kemijsko oružje zaplijenio od sirijske i iračke vojske.

“Snage Pešmergi nemaju nikakvu zaštitu od napada kemijskim oružjem. Nemamo ni maske, ni zaštitno odijelo ni tome sličnu opremu”, kazao je Muhammed, prenosi Anadolija.

Napad na Pešmerge u kolovozu

Muhammed, koji tvrdi da je prilikom napada na mjesta Mahmour, Keske, Guver, Baskiha i Sinjar korišteno kemijsko oružje, dodao je da su o tome obaviještene snage koalicije.

General Sirvan Barzani, zapovjednik Pešmergi na bojišnici Mahmour-Guver, kazao je kako je ISIL ovog tjedna koristio kemijsko oružje protiv Pešmergi u Mosulu.

“Teroristička organizacija ISIL već određeno vrijeme koristi kemijsko oružje protiv snaga Pešmergi. To je zato što su oslabili na bojišnici i nemaju snagu koja će se suprotstaviti Pešmergama”, kazao je Barzani te dodao kako je ISIL i ranije napadao kemijskim oružjem.

“Poznato je da je u napadu 12. kolovoza 2015. godine protiv snaga Pešmergi korišten iperit. Stručnjaci koji su došli iz SAD-a, Francuske i Njemačke utvrdili su da je ISIL koristio kemijsko oružje”, kazao je Barzani.

Nizozemski mediji su pisali o tome kako je ISIL u kolovozu 2015. godine u Erbilu, u Iraku, koristio kemijsko oružje protiv snaga Pešmergi, kojom prilikom je ozlijeđeno 35 pripadnika Pešmergi.

SAD: Vjerujemo da ISIL koristi iperit

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner prije nekoliko je dana priopćio kako se vjeruje da borci grupe Islamska država Irak i Levant stoje iza napada u Siriji i Iraku prošle godine u kojima je korišten bojni otrov iperit ili plikavac.

Fotografski dokazi kao i opis događaja dobiven od sirijske oporbe, rekao je Toner, svjedoče u prilog tome da su borci ISIL-a odgovorni za napad iperitom u sirijskom gradu Marea 21. kolovoza.

Toner je također kazao da na temelju raspoloživih dokaza, Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ISIL odgovoran i za uporabu iperita u Iraku.

To je prva poznata uporaba kemijskog oružja u Iraku od pada Saddama Husseina, a izvor iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) potvrđeno je da je kod 35 kurdskih boraca, koji su se razboljeli na bojnom polju u kolovozu, potvrđeno prisustvo iperita, kako su prenijele agencije.

Izvor: Agencije