SAD: Uništene stotine miliona dolara ISIL-a

Zračna kampanja SAD-a protiv ISIL-a je koštala 6,2 milijarde dolara od pokretanja u augustu 2014. (EPA)

U seriji američkih zračnih udara proteklih mjeseci uništeno je na “stotine miliona” dolara grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), u sklopu šire kampanje usmjerene na suzbijanje finansijske moći te organizacije, saopćio je glasnogovornik vojske Sjedinjenih Američkih Država pukovnik Steve Warren.

Zračni udari na postrojenja za preradu nafte i skladišta, primorali su ISIL da se prilagodi, smanjujući primanja svojim borcima, rekao je Warren ispred koalicije koja se bori protiv boraca te grupe u Iraku i Siriji.

AP je izvijestio da se ISIL suočava sa ozbiljnim poteškoćama kada je riječ o troškovima.

U izvještaju se navodi da je ISIL smanjio plate borcima širom regije, da je od žitelja Raqqe, svoje de facto prijestolnice u Siriji, tražila da račune plaćaju u dolarima dobijenim na crnom tržištu, kao i da oslobađa zarobljenike za petsto dolara po osobi.

Smanjena primanja

Warren je kazao da je u nekim slučajevima ISIL smanjio primanja svojim borcima za čak 50 posto, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik je prethodno iznio procjenu da je u zračnim udarima na ISIL uništeno desetine miliona dolara, da bi u današnjem obraćanju naveo najnoviju procjenu u stotinama miliona dolara.

Od ukupno deset američkih zračnih udara na zalihe novca ISIL-a od oktobra, sedam je bilo u Iraku i tri u Siriji.

Nezavisno od toga, Pentagon je saopćio da je zračna kampanja SAD-a protiv ISIL-a koštala 6,2 milijarde dolara od pokretanja u augustu 2014, a da se dnevni troškovi u prosjeku sada kreću u iznosu od gotovo 11,5 miliona dolara, navela je američka agencija.

Izvor: Agencije