Seul se plaši nuklearnih bojevih glava Pjongjanga

Početkom marta smjena Park Geun-hye potvrđena je nakon višemjesečne istrage (AP)

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hye izjavila je u utorak da je potreban temeljno drugačiji pristup kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od svog programa razvoja nuklearnog oružja, a koji će obilježiti beskompromisni, odlučni odgovor na provokacije zvaničnog Pjongjanga, javljaju agencije.

Ona je u obraćanju južnokorejskom Parlamentu upozorila da su građani njene države tokom godina postali “imuni” na prijetnje svojih sjevernih susjeda i istakla kako je vrijeme da se zauzme oštriji stav, prenijela je agencija AFP.

Zvanični Seul je prošle sedmice preduzeo potez bez presedana kada je obustavio rad zajedničkog industrijskog kompleksa Kaesong, koji se nalazi u Sjevernoj Koreji, na samoj granici s Južnom Korejom, što je izazvalo oštru reakciju Pjongjanga.

Prelet američkih aviona

“Postalo je jasno kako postojećim sredstvima i dobrom voljom ne možemo slomiti želju Sjeverne Koreje da razvija nuklearno oružje”, istakla je južnokorejska predsjednica.

“Vrijeme je da iznađemo fundamentalno rješenje kako bi se postigla praktična promjena u stavu Sjeverne Koreje i pokažemo hrabrost u primjeni tog plana u praksi.”

Nakon njenog govora južnokorejska agencija Yonhap je najavila da će četiri američka vojna aviona F-22 u srijedu iznad Južne Koreje izvršiti prelet kao vid iskazivanja snage pred Pjongjangom.

Podsjećajući na sjevernokorejsku nuklearnu probu u januaru i lansiranje rakete dugog dometa 7. februara, Park Geun-Hye je istakla kako je jasno da Pjongjang nema namjeru razgovarati o denuklearizaciji.

Ubrzanje kolapsa režima

“Ukoliko tokom vremena ne dođe do promjene, vodstvo Sjeverne Koreje, na čelu s Kimom Jong-unom, koji ide naprijed punom brzinom bez kočnica, ta država bi mogla lansirati balističku raketu s bojevom glavom i onda ćemo nastradati”, navela je liderka Južne Koreje.

Ona je, također, stala u odbranu zatvaranja Kaesonga i rekla kako je to “samo početak”, najavljujući dalje korake, za koje tvrdi da su neophodni kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od svog nuklearnog programa.

“Naša Vlada će preduzeti oštrije i efikasnije mjere kako bi Sjevernu Koreju navela da shvati da ne može preživjeti sa svojim nuklearnim programom i da će on samo ubrzati kolaps tog režima”, rekla je.

Izvor: Agencije