Hammond: Putin rat u Siriji može završiti telefonskim pozivom

Hammond je pozvao Rusiju da okonča zračne napade na sirijske pobunjenike i neselektivno bombardovanje civilnih područja (Al Jazeera)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin bi građanski rat u Siriji mogao okončati telefonskim pozivom, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

“Jedan je čovjek na ovoj planeti koji može okončati građanski rat u Siriji telefonskim razgovorom, a to je Putin”, kazao je šef britanske diplomatije tokom gostovanja u emisiji televizijskog voditelja Andrewa Marra, prenosi Anadolija.

Hammond je pozvao Rusiju da okonča zračne napade na sirijske pobunjenike i neselektivno bombardovanje civilnih područja.

“Tražimo od Rusa da ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na koje su se obavezali”, poručio je Hammond.

‘Sve zavisi od Rusije’

Britanski ministar je ocijenio da se politička situacija u Siriji nije promijenila tokom protekle godine.

“Bez obzira na to hoće li [sirijski predsjednik Bashar al-] Assad otići ili ostati, na kraju će zavisiti od toga jesu li Rusi spremni iskoristiti svoj utjecaj da ga uklone. Isto je bilo i prošle godine”, zaključio je Hammond.

Američki senator John McCain je prethodno oštro kritizirao dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji u roku od sedam dana, koji je njegova vlada postigla s Rusijom, navodeći da će on samo podstaći vojnu agresiju zvanične Moskve.

Putin i njegov američki kolega Barack Obama razgovarali su telefonom o pronalaženju diplomatskog rješenja u Siriji.

Putin je u razgovoru s Obamom također naglasio važnost stvaranja zajedničkog fronta protiv terorizma i ukazao na neophodnost postojanja bliskih radnih kontakata između Pentagona i ruskog Ministarstva odbrane.

Sirijske Vladine snage su prije nekoliko dana, uz zračnu podršku ruskih snaga, osvojile selo iznad grada Halepa, čime su gotovo opkolile predgrađa tog grada pod kontrolom pobunjenika.

Sjedinjene Američke Države i Rusija su prije nekoliko dana objavili plan da se u Siriji u narednih sedam dana obustave neprijateljstva, ali se ne zna hoće li se toga držati zaraćene strane na terenu.

Pregovori u Ženevi

Pobunjeničke grupe su saopćile da u Siriji neće obustaviti borbu, jer ne vjeruju da će Rusija, saveznik Vladinih snaga, prestati s bombardovanjem.

Pobunjenici su izrazili sumnju u dogovor svjetskih sila da će izvršiti pritisak da se obustave neprijateljstva u roku od sedam dana.

Najmanje 177 bolnica je razoreno i gotovo 700 medicinskih radnika poginulo od početka rata u Siriji 2011. godine, procijenila je krajem januara jedna sirijska humanitarna organizacija.

Washington je nedavno optužio Moskvu da je svojim bombardovanjem “djelomično” minirala neizravne međusirijske pregovore koji jedva da su počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

Izvor: Agencije