Lavrov: Crnu Goru žele uvesti u NATO prije odlaska Obame

Sergej Lavrov: 'Ne bi bilo štete da o tom pitanju postoje konsultacije' (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da Crnu Goru “pokušavaju uvući” u NATO prije isteka mandata američkog predsjednika Baracka Obame.

On je to rekao na konferenciji za novinare na marginama ministarskog sastanka OSCE-a u Hamburgu, prenijele su agencije.

“NATO unapređuje infrastrukturu ka granicama Rusije. Prvi put u mnogo godina SAD raspoređuje svoj teški arsenal u baltičkim državama”, rekao je Lavrov i napomenuo da, ipak, NATO “ponavlja da neće primiti nove članice”, prenosi agencija Tass.

“Postoje grozničavi pokušaji da se Crna Gora uvuče u NATO, a niko ne pita želi li to narod te zemlje i ne bi bilo štete da o tom pitanju postoje konsultacije”, dodao je ministar vanjskih poslova Rusije.

‘Ruska prijetnja’

Lavrov smatra da je, “po svemu sudeći, cilj da Crna Gora postane članica NATO-a prije okončanja Obaminog mandata”.

Šef ruske diplomatije u četvrtak je odbacio “mit o ruskoj prijetnji” i optužio zapadne sile za destabilizaciju Evrope.

Pozvao je sve strane da “uzmu kartu kontinenta i zajedno pogledaju gdje se šta nalazi i šta kome pripada”, misleći na širenje NATO-a u istočnoj Evropi od Hladnog rata, koje Moskva smatra prijetnjom svojoj sigurnosti.

“Sigurni smo da bi to uvjerljivo srušilo mit o ruskoj prijetnji i pokazalo odakle dolaze pravi rizici”, istaknuo je Lavrov na godišnjem ministarskom sastanku OSCE-a u Hamburgu.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon što je generalni sekretar NATO-a rekao da Alijansa primjećuje povećano prisustvo Rusije na zapadnom Balkanu.

Jens Stoltenberg rekao je da će taj vojni savez na rusku propagandu odgovoriti otvorenom debatom i činjenicama.

Dodao je da nema sukoba s Rusijom, ali da vjeruju u pravo suverenih nacija da odlučuju o svom putu i budućnosti.

SAD verificirao Protokol

Rekao je i da su vidjeli izvještaje u vezi s umiješanošću ruskih državljana u incidente u Crnoj Gori tokom izbornog dana.

“Vlasti u Crnoj Gori ovo istražuju, i Srbija je pomagala u prikupljanju činjenica u vezi s incidentom”, naveo je Stoltenberg.

U međuvremenu je Vanjskopolitički odbor Senata SAD-a ratificirao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u nakon što je to učinilo 16 od 28 članica Saveza.

Članovi Odbora ocijenili su da bi ratifikacija Protokola prije raspuštanja aktualnog saziva Senata bila jasan odgovor ruskoj politici u Evropi.

Izvor: Agencije