Kerry: Dobri odnosi SAD i Njemačke ključni za svijet

John Kerry je na svečanosti u Berlinu odlikovan ordenom za zasluge (EPA)

Odlazeći državni sekretar SAD-a John Kerry izjavio je da prošle godine potpisani nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama, čini svijet sigurnijim.

On je na svečanosti u Berlinu, na kojoj je odlikovan ordenom za zasluge, odbacio tvrdnje novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je taj sporazum “katastrofalan” i da je “najgori sporazum ikad sklopljen”, prenosi Reuters.

“Regija je sigurnija, kao i Njemačka, Evropa, Izrael i čitav svijet. Od svih nas zavisi da li ćemo ga sačuvati”, rekao je Kerry.

On je, nakon nedavnih političkih preokreta u Evropi i SAD-u, poručio da će “sve biti u redu”.

Odnosi Berlina i Washingtona

Kerry je, govoreći u Berlinu, pokušao da uvjeri prisutne da će prevagnuti vrijednosti koje oni dijele sa SAD-om, prenosi AP.

“Bilo bi neprimjereno da dođem ovdje, a da ništa ne kažem o neizvjesnosti koju ljudi osjećaju u vezi s razvojem situacije. Očita je zabrinutost u poltičkoj sferi zemalja na globalnom nivou”, rekao je.

Kazao je da se svijet suočava sa brzim tehnološkim i ekonomskim izazovima koji se razlikuju od onih koji su oblikovali 20. vijek.

“Ali, uspjet ćemo ljudi, u to sam apsolutno siguran. Samo treba da ostanemo mirni i razumni i da nastavimo da djelujemo u istom pravcu”, istakao je.

Zaključio je da je održavanje dobrih odnosa između Berlina i Washingtona važno, ne samo za te dvije zemlje, već je “taj savez ključan za sve na ovoj planeti zbog uvjerenja te dvije strane kad je riječ o ljudskim bićima, mogućnostima, slobodi i vladavini prava”.

Senat SAD-a odlučio je u četvrtak na još deset godina produžiti zakon kojim se vlastima te zemlje omogućava da uvedu sankcije kompanijama koje posluju s Iranom.

Omogućeno kažnjavanje Irana

Senatori su jednoglasno, sa 99 glasova za, podržali prijedlog zakona o obnavljanju desecima godina starih sankcija nakon što je Predstavnički dom učinio to isto u novembru.

Članovi Kongresa SAD-a smatraju da će taj zakon omogućiti američkoj vladi da kazni Iran ako Teheran ne ispuni uvjete nuklearnog sporazuma.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je nedavno da Iran poštuje svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu postignutom sa šest velikih sila, koji je stupio na snagu 16. januara ove godine.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Izvor: Agencije