Trump: Znao sam da je Putin vrlo pametan

Kada su pogodili 'zlatnu žicu' sa američkim izborima, svi su u Velesu htjeli da zarade na Trumpu (AP)

Odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne protjeruje američke diplomate iz Rusije, u znak odmazde za nove sankcije, novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump ocijenio je “odličnim potezom”.

“Oduvijek sam znao da je [Putin] vrlo pametan”, rekao je Trump.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov prethodno je predložio Putinu da iz države protjera 35 američkih diplomata, kao protumjeru Amerikancima, koji su objavili nove sankcije, koje uključuju i protjerivanje diplomatskog osoblja zbog optužbi za hakiranje u cilju miješanja u američke izbore. Putin je odbio takav prijedlog.

“Rusija neće nikoga protjerati kao odgovor na sankcije koje je Washington nametnuo Moskvi”, izjavio je Putin.

“Rusija ipak zadržava pravo da poduzme određene mjere te će graditi rusko-američke odnose s obzirom na politiku koju će voditi novoizabrani američki predsjednik Donald Trump”, dodao je.

Oštre sankcije

Osim protjerivanja diplomata, američka administracija nametnula je sankcije dvjema ruskim obavještajnim agencijama zbog navodnog hakiranja Demokratske stranke pred predsjedničke izbore ove godine.

Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika.

Lavrov je odgovorio da su te američke optužbe neutemeljene i poručio da sankcije neće proći bez odgovora.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je žaljenje što Obamina administracija završava svoj mandat u “proturuskoj agoniji”.

Trumpove pohvale Putinu

Trump je izjavio da će se idućeg tjedna sastati sa čelnicima američkih tajnih službi, nakon odluke predsjednika Obame da uvede sankcije Rusiji.

Naveo je i kako očekuje da ga vodeći ljudi obavještajne zajednice izvijeste o svim činjenicama.

No, dodao je da je “vrijeme da se SAD počne baviti važnijim i boljim stvarima”.

Trump je ranije rekao da ne vjeruje u te optužbe, no nejasno je hoće li novi američki predsjednik, koji je u nekoliko navrata javno hvalio Putina, ukinuti najnovije mjere kada 20. siječnja preuzme dužnost.

Izvor: Agencije