Trump o Obaminim sankcijama Rusiji: Vrijeme da krenemo dalje

Vrijeme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima", rekao je Trump (AP)

Izabrani predsjednik SAD-a Donald Trump oglasio se nakon što je administracija odlazećeg predsjednika Baracka Obame uvela sankcije Rusiji uputivši poziv zemlji da “krene dalje” i najavivši sastanak sa šefovima obavještajnih službi koje je ranije oštro kritikovao.

“Vrijeme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima”, rekao je Trump, prenosi AFP.

“U interesu naše zemlje i njenog velikog naroda, sastaću se sa liderima obavještajnih službi sljedeće sedmice kako bih bio upoznat sa činjenicama o ovoj situaciji”, dodao je Trump.

Trumpov tim je znao

Ranije je Bijela kuća saopštila da je obavijestila unaprijed tim izabranog predsjednika Donalda Trumpa o planiranim sankcijama Rusiji, ali da mu odlazeći predsjednik Barack Obama to nije lično rekao, iako su prethodnog dana razgovarali.

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz rekao je da su SAD obavijestile jednog “visokog člana” Trumpovog tranzicionog tima u četvrtak prije nego što su sankcije Moskvi objavljene.

Obama je dan ranije razgovarao sa Trumpom telefonom.

Sjedinjene Američke Države danas su kao odgovor na navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju protjerivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

Moskva odbija optužbe Vašingtona kao neutemeljene.

Izvor: Agencije