Sirija: Prekid vatre u ponoć 30. decembra

Sirijska opozicija tvrdi kako nije dobila Nacrt rusko-turskog dogovora o prekidu vatre u Siriji (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske i sirijska armija objavili su kako će prekid vatre u Siriji stupiti na snagu u ponoć 30. decembra.

I turska i sirijska strana navode i kako se prekid borbi ne odnosi na određene grupe.

Tako je Turska objavila kako su iz prekida vatre isključene grupe za koje UN kaže kako su „terorističke organizacije“, dok vojska Sirije isključuje oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), bivši Front Al-Nusra „i sve grupe koje su povezane sa njima“, prenose agencije.

Postizanje prekida vatre i početak mirovnih pregovora potvrdio je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Dogovor koji smo postigli je veoma krhak, što svi razumijemo. Traži se specijalna pažnja, strpljenje, profesionalni stav i stalni kontakt sa našim partnerima“, kazao je Putin.

Sporazum, koji je ranije objavila Turska, detaljno se objašnjava u tri dokumenta, dodaje ruski lider.

„Prvi su potpisali sirijska Vlada i sirijske opozicije i odnosi se na prekid neprijateljstava na teritoriji Sirijske Arapske Republike. U drugom je skup mjera za kontrolu prekida vatre. Treći dokument je objava namjere sa sirijski sporazum“, istakao je Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu istakao je kako primirje podržava sedam oružanih grupa opozicije koje imaju više od 60.000 boraca u svojim redovima. Dodaje kako će sporazum, ako se održi, omogućiti da Rusija umanji svoje vojno prisustvo u Siriji.

Garanti procesa

Nejasno je ko iz redova opozicije učestvuje u ovom procesu, iz Moskve javlja reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim.

„Prije dan ili dva, pregovaračko krilo najveće pobunjeničke oružane grupe, Slobodne sirijske vojske, izjavilo je kako ih niko nije pozvao ni na kakve pregovore. Ni glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova nije mogla precizno reći ko sve učestvuje u pregovorima niti ko će biti pozvan na učešće u mirovnim pregovorima koji su planirani“, kaže ona.

Ghoneim dodaje kako je sve počelo prošle sedmice kada su ruski, turski i iranski ministri vanjskih poslova i odbrane u Moskvi dogovorili obnovu mirovnog procesa u Siriji.

„Ovo je, dakle, nastavak tog procesa. Slijedeći korak je sastanak u Kazahstanu. Ruski ministar vanjskih poslova istakao je kako će taj susret biti organiziran u narednim sedmicama. Ono što sada znamo je da bi primirje trebalo stupiti na snagu 30. decembra, nakon čega su sljedeći korak mirovni pregovori. Predviđeno je da Rusija i Turska budu garanti ovog mirovnog procesa.“

Sporan nacrt

Sirijska opozicija tvrdi kako nije dobila Nacrt rusko-turskog dogovora o prekidu vatre u Siriji.

Visoki pregovarački komitet, koji okuplja najveći broj opozicionih vojnih grupa, dostavio je svoj prijedlog sporazuma o prekidu vatre. Navode kako su u toku intenzivni razgovori sa turskim zvaničnicima o ovom pitanju, te kako će svoj stav iznijeti kada budu imali sve detalje dogovora.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio je ranije kako će sveobuhvatni prekid vatre u Siriji biti postignut prije Nove godine.

Ujedno je odbacio navode kako Turska direktno pregovara sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Veliki utjecaj

Koliki utjecaj na sukobljene strane u Siriji imaju Turska i Rusija pojašnjava novinar Al Jazeere Hashem Ahelbarra koji se javlja sa tursko-sirijske granice.

„Obje ove države imaju veliki utjecaj koji, bez ikakve sumnje, može odrediti budućnost bilo kakvih političkih pregovora ili primirja u Siriji. Turska ima dugu granicu sa Sirijom i vrlo bliske veze s nekim od najsnažnijih oružanih grupa na terenu, posebno u području oko Halepa i Idliba. Također, političko krilo sirijske opozicije mahom je smješteno u Istanbulu, pa će oni sigurno sarađivati s turskom Vladom“, ističe on.

Dodaje kako Rusija ima izuzetno veliki utjecaj na sirijsku Vladu.

„Upravo je ruska vojna intervencija u Siriji 2015. promijenila tok rata u korist Vlade Bashara al-Assada. Dakle, ova dva ključna regionalna igrača imaju ogroman utjecaj. Ako Rusija i Turska postignu sporazum, snage na terenu će to sigurno i poštovati“, navodi reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije