SAD protjerao 35 ruskih diplomata

Sjedinjene Američke Države protjerale su 35 ruskih diplomata i zatvorile dva ruska objekta u New Yorku i Marylandu kao odgovor na kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi od Rusije, prenosi Reuters.

Ujedno je to i odgovor američke administracije na hakiranje tokom predsjedničkih izbora.

Neimenovani visoki američki dužnosnik rekao je toj američkoj agenciji kako su ruski diplomati dobili 72 sata da napuste SAD.

“Pristup objektima bit će uskraćen svim ruskim dužnosnicima od petka u podne”, naveo je.

“Takve mjere poduzete su kao odgovor na rusko zastrašivanje američkih diplomata i akcije diplomata za koje smo procijenili da nisu u skladu s diplomatskom praksom”, rekao je taj američki dužnosnik.

Odbio je imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

Obama: ‘To nije sve’

Informaciju je kasnije, u priopćenju, potvrdio i predsjednik Barack Obama navodeći kako je “zapovjedio poduzimanje više akcija kao odgovor na agresivno zastrašivanje ruske vlade prema američkim dužnosnicima i cyber-operacije čija su meta bili američki izbori”.

“Akcije su uslijedile nakon ponovljenih privatnih i javnih upozorenja koje smo uputili ruskoj vladi i predstavljaju neophodan i adekvatan odgovor na nastojanja da se nanese šteta američkim interesima kršenjem ustaljenih međunarodnih normi ponašanja”, naveo je Obama.

Prema njegovim riječima, takve akcije “nisu cijeli odgovor SAD-a na agresivne aktivnosti Rusije”, prenosi Reuters.

“Nastavit ćemo poduzimati različite akcije u vrijeme i na mjestu koje izaberemo, a neke od njih neće biti objavljene”, dodao je Obama.

Najavio je i da će izvještaj njegove administracije o nastojanjima Rusije da se miješa u američke izbore biti predan Kongresu narednih dana.

Pomogli Trumpu da pobijedi

Administracija američkog predsjednika na odlasku Baracka Obame optužuje Rusiju da je kibernetičkim napadima pokušala utjecati na rezultat nedavnih predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Donald Trump.

Uz protjerivanje diplomata, prenosi The New York Times, uvedene su i sankcije dvojici vodećih ruskih obavještajnih dužnosnika te četverici vodećih vojnih obavještajaca, za koje u Bijeloj kući smatraju da su zapovjedili napade na servere Demokratske stranke i drugih američkih političkih organizacija.

Očekuje se da će Amerikanci uskoro objaviti i dokaze koji upućuju na to da iza cyber-napada uistinu stoje ruske obavještajne službe.

The New York Times doznaje da će Obamina administracija ovih dana objaviti opsežan analitički izvještaj FBI-ja i američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, koji se dijelom temelji na podacima koje je prikupljala agencija NSA.

Moskva: Sankcije su kontraproduktivne

Kremlj i rusko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenili su da su sankcije kontraproduktivne i da će naštetiti obnovi bilateralnih odnosa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najavio je “odgovarajući” odgovor na sankcije. Dodao je kako dvoji da će mjere biti učinkovite budući da Obamina administracija za tri tjedna odlazi.

Mjere, koje je Obama uveo posljednjih dana svog mandata, novi su udarac američko-ruskim odnosima koji su već zategnuti zbog neslaganja oko Ukrajine i Sirije, prenose agencije.

Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika.

Na internetu su potom objavljivali elektroničku poštu koja je u lošem svijetlu prikazivala interne rasprave demokratskog tabora što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje.

Izabrani predsjednik Donald Trump ranije je rekao da ne vjeruje u te optužbe. Nejasno je hoće li Trump ukinuti najnovije mjere kada 20. siječnja preuzme dužnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije