Rusija: Granatirana ambasada u Damasku

Stručnjaci za deminiranje trenutno se nalaze u oblasti gde su pale granate, dodaje se u saopćenju ruskog ministarstva (Arhiva)

Ruska ambasada u Damasku granatirana je dva puta u toku popodneva, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

U saopćenju se kaže da je riječ o provokaciji s ciljem da se ugrozi mirovno rješenje u Siriji.

Jedna granata pala je u dvorište kompleksa ambasade, dok je druga završila nedaleko od diplomatske misije, prenosi Reuters.

Stručnjaci za deminiranje trenutno se nalaze u oblasti gdje su pale granate, dodaje se u saopćenju.

Ankara i Moskva ranije su postigle dogovor o detaljima za uspostavljanje primirja u Siriji.

Nastavak mirovnih pregovora

Usaglašeni plan bit će ponuđen sukobljenim stranama u toj zemlji. Sadrži više tačaka, od kojih su najvažnije da primirje uključuje cijelu zemlju, da nisu obuhvaćene grupe koje Turska i Rusija smatraju terorističkim, kao i da Vlada Sirije i opozicija moraju nastaviti mirovne pregovore.

Ako bude prihvaćen, prekid vatre mogao bi nastupiti već od ponoći.

U slučaju da primirje između režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i opozicije bude uspješno, politički pregovori, uz posredovanje Rusije i Turske, počet će u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Rat u Siriji između vlade predsjednika Assada i pobunjenika počeo je u martu 2011. godine kao serija demonstracija inspiriranih Arapskim proljećem. Nastojanje sirijskih vlasti da demonstracije uguše uz pomoć vojske dovelo je do širenja sukoba.

U međuvremenu su se u sukobe umiješale Rusija i mnoge zapadne sile. Dok Rusija podržava sirijski režim na čelu s Assadom, zapadne sile, predvođene SAD-om, na strani su onih koji se bore protiv Assada.

Živote su u sukobima izgubile stotine hiljada ljudi na obje strane.

Izvor: Agencije