Assadova vojska u ofanzivi za strateška područja kod Damaska

Tokom proteklih mjeseci opozicija se povukla iz sedam enklava u okolini Damaska (Al Jazeera)

Nastavljena je ofanziva vladinih snaga i njenih saveznika u okolini Damaska, a cilj vojne operacije je zauzimanje preostalih područja koja se nalaze pod kontrolom opozicije.

Najteže borbe vode se u području Wadi Barada, u okviru kojeg je više međusobno povezanih naselja, a ima stratešku važnost jer se tamo nalazi većina vodenih resursa kojima se snabdijeva sirijski glavni grad.

Opozicione snage odbile su prijedlog za evakuaciju boraca i stanovništva. Tokom proteklih mjeseci opozicija je, u okviru dogovora o sigurnom izlasku, predala kontrolu i povukla se iz sedam enklava u okolini Damaska.

Jučer je objavljeno kako je najmanje 14 civila poginulo u valu napada barel-bombama na naselja pod kontrolom pobunjenika u Wadi Baradi, sjeverozapadno od Damaska. Ranjeni deseci civila, uključujući i djecu, navode aktivisti.

Krajem prošle sedmice, sirijska vojska i libanska naoružana grupa Hezbollah, pokrenuli su ofanzivu za preuzimanje tog mjesta, nakon što su optužili pobunjenike da su dizelom zagadili pitku vodu na izvoru.

Wadi Barada, planinski pojas u blizini libanske granice, pod opsadom je od 2014. godine. U tom području vlada nestašica hrane, vode i struje.

Opozicija demantirala Ruse

Sirijska opozicija demantirala je danas tvrdnje Rusije kako su u toku razgovori sirijske Vlade i opozicije sa ciljem uspostavljanja prekida vatre.

Opozicioni Visoki pregovarački komitet navodi kako nije upoznat s tim da se održavaju bilo kakvi kontakti sa predstavnicima Damaska.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je i kako se odvijaju intenzivni kontakti sa turskim zvaničnicima o predstojećim mirovnim pregovorima u Kazahstanu.

U saopćenju se kritizira i odluka SAD-a da olakša restrikcije za naoružavanje sirijske opozicije. Moskva taj potez Obamine administracije vidi kao neprijateljski čin koji ugrožava ruske vojne planove i vojno osoblje u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije