Mosul čeka haos i nakon izbacivanja ISIL-a

Na području Mosula bore se razne oružane grupe (Reuters)

Piše: Mohamed Gholam

Nourah al-Bouhari, zastupnica u iračkom Predstavničkom domu za pokrajinu Nineveh, upozorila je da oslobađanje Mosula od kontrole oružane grupe Islamska država Irak i Levant ne znači zaustavljanje kruga nasilja u Iraku, već smatra kako postoji velika vjerovatnoća da će se stvari razvijati nagore.

Ova iračka zastupnica kaže da “gomile” naoružanih grupa koje su se slile u pokrajinu Nineveh i trenutno učestvuju u bici za oslobađanje Mosula “mogu dobro iskoristiti za izazivanje nemira i sukoba te stvaranje paravojnih lidera u iračkom ratu nakon što grad bude oslobođen”.

Ističe da se na ovom području nalaze dvije kršćanske paravojne formacije, zatim jedna jezidska i tri arapske sunitske.

Na čelu jedne od ove tri arapske sunitske grupe, poznate kao Hashd al-Watani, nalazi se guverner Nineveha Atheel al-Nujaifi, dok su druge dvije sačinjene od arapskih plemena.

Konferencija za pomirenje

Osim toga, na ovom području egzistiraju i dvije paravojne formacije koje pripadaju zajednici Shabaka – jedna je sunitska, a druga šiitska. Ove dvije formacije također su u sastavu Hashd al-Watanija.

Bouhari je pozvala na sazivanje nacionalne konferencije za pomirenje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Mosulu nakon što grad bude oslobođen od ISIL-ove kontrole.

Kaže kako se krug nasilja može zaustaviti samo ako svi Iračani sjednu za pregovarački sto, bez isključivanja ikoga.

Šiitske trupe Al-Hashd al-Shaabi, ili Narodna mobilizacija, koje se terete za strašna kršenja ljudskih prava u brojnim sunitskim područjima, također učestvuju u bici za oslobađanje Mosula.

Kada je riječ o raseljenim osobama iz Mosula, ova iračka zastupnica je kazala za Al Jazeeru tokom posjete logorima za raseljene osobe na istoku Mosula, kako je uputila zahtjev iračkom Ministarstvu obrazovanja da pokrene časove za iračku djecu u cilju podizanja njihove svijesti i kompetencija, “nakon godina intelektualne jalovosti pod vladavinom grupe ISIL”.

Izvor: Al Jazeera