Kurdi: Vođa ISIL-a se krije u Mosulu

Borci ISIL-a bi se mogli boriti do smrti da zaštite Baghdadija, kažu Kurdi (EPA)

Vođa grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakr al-Baghdadi krije se u Mosulu, u koji su ušle iračke snage i njihovi saveznici, kazao je viši kurdski zvaničnik za The Independent.

Zbog toga je značaj bitke za Mosul veći, jer bi njegovim ubistvom bio zadat veliki udarac grupi, navode Kurdi.

Fuad Hussein, šef osoblja kurdskog predsjednika Masouda Barzanija, kazao je za britanski list kako njegova vlada ima informaciju iz više izvora da je “Baghdadi tamo i kako će, u slučaju da bude ubijen, to značiti kolaps cijelog ISIL-ovog sistema.”

Grupa ISIL bi morala izabrati novog vođu usred bitke, ali niko drugi ne bi imao autoritet i prestiž Baghdadija, koji je iznenadio svijet kada je osnovao ISIL nakon osvajanja Mosula u junu 2014. godine.

Baghdadi se krio proteklih osam-devet mjeseci, kazao je Hussein, koji je dodao da je vođa ISIL-a postao ovisan o zapovjednicima iz Mosula i Tal Afara.

Borba do smrti

Drugi viši i poznatiji članovi ISIL-a, prije svega oni iz Sirije i drugih zemalja, ubijeni su nakon njihovog početnog uspjeha u ljeto 2014, kada su zauzeli velike dijelove sjevernog Iraka i istočne Sirije.

Prisustvo Baghdadija u Mosulu moglo bi zakomplicirati i produžiti bitku za taj grad jer će se njegove preživjele pristalice boriti do smrti kako bi ga zaštitili, rekao je Hussein.

Dodao je kako je “očito da će izgubiti, ali nije jasno koliko će trebati da se to desi”.

Hussein je kazao da su kurdske snage, Pešmerge, impresionirane izuzetno velikim brojem tunela koje su borci ISIL-a iskopali kako bi imali lokacije za sakrivanje u selima oko Mosula.

Iračke specijalne snage ušle su u utorak u Mosul, grad u kojem je nekad živjelo dva miliona ljudi, kada su zauzeli televizijsku stanicu na istočnoj obali rijeke Tigris.

Hussein je rekao da će brzina pada Mosula ovisiti o više faktora, prije svega o tome hoće li ISIL “uništiti pet mostova preko rijeke”.

Izvor: Agencije