Holandija: ISIL ima do 80 ljudi spremnih za napade u EU

Stručnjaci upozoravaju da postoje realne šanse da se dogodi napad u Holandiji (EPA)
Stručnjaci upozoravaju da postoje realne šanse da se dogodi napad u Holandiji (EPA)

Islamska država Irak i Levant ima između 60 i 80 operativaca u Evropi spremnih da izvedu napade, rekao je holandski zvaničnik za borbu protiv terorizma. 

U intervjuu za AP, Dick Schoof, protivteroristički koordinator u Holandiji, naveo je da su to procjene obavještajnih stručnjaka.

Dodao je da ti ISIL-ovi operativci dobijaju poruke od grupe koja od njih traži da “ne dolaze u Siriju i Irak, nego da pripremaju napade u Evropi”. 

‘Realne šanse za napad’

Prema riječima Schoofa, u posljednjih šest mjeseci broj “stranih terorističkih boraca” nije porastao, ali činjenica da oni ne putuju “ne znači da je potencijalna prijetnja” nestala. 

Vojne operacije protiv ISIL-a u Siriji i Iraku također dovode do “raspršivanja” boraca. 

To će, ocijenio je, vjerovatno dovesti do postepenog povećanja broja izbjeglica koje će predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti Holandije i drugih evropskih zemalja.

Schoof je, također, upozorio da iako Holandija nije bila meta velikog napada, poput onih koji su se dogodili u Belgiji i Francuskoj, “realne su šanse” da se on dogodi.

Izvor: Agencije


Povezane

“Mi, Evropljani, pobijedit ćemo islamski terorizam”, piše francuski premijer u članku koji su objavili El Pais, La Republicca, The Guardian, Le Soir, La Tribune de Geneve i Die Welt.

12 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO