Otvorena replika Hitlerovog bunkera u Berlinu

Instalacija je smještena u autentičnom skloništu iz ratnih vremena, u ruševinama željezničke stanice Anhalter Bahnhof (AP)

U svom posljednjem skrovištu u Berlinu nacistički diktator Adolf Hitler držao je portret cara Friedricha II na zidu bunkera i mali kip njemačkog pastira na stolu.

U jednom uglu bio je djedov sat, a u drugom kanister s kisikom.

To se može vidjeti po rekonstrukciji Hitlerovog radnog mjesta i njegovog doma u posljednjim danima Drugog svjetskog rata nedavno otvorenoj kao komercijalna turistička atrakcija u Berlinu.

Autentično sklonište iz ratnih vremena

Atrakcija, nazvana “Dokumentacija Fuehrerbunkera”, uključuje model u omjeru 1:25 i prikazuje bunker u kome je nacistički diktator sebi oduzeo život 20. aprila 1945. godine, kao i rekonstrukciju u punom obimu njegovog studija.

“Sada toliko turista dolazi u Berlin da bi sanznali šta se dešavalo ovdje tokom rata. Cilj je dati ljudima ideju kako je izgledao bunker zadnjih dana nacističkog režima”, istakao je Wieland Giebel, jedan od organizatora izložbe.

Instalacija je smještena u autentičnom skloništu iz ratnih vremena, u ruševinama željezničke stanice Anhalter Bahnhof, 15 minuta šetnje od mjesta na kome se nalazio Fuehrerbunker izgrađen 1944. godine, prenosi DPA.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedna od najkontroverznijih knjiga 20. stoljeća ponovno je u knjižarama, jer je nakon isticanja autorskih prava njeno štampanje dozvoljeno.Riječ je o knjizi Mein Kampf, u kojoj je sadržana ideologija nacističkog vođe Adolfa Hitlera, ponajviše njegov duboki antisemitizam.Upravo to je razlog zbog kojeg jevrejske zajednice preispituju razlog štampanja novog izdanja. 

Published On 08 Jan 2016

Ministarstvo finansija Bavarske naslijedilo je poslije Drugog svjetskog rata autorska prava i brine o tome da nacionalsocijalistička djela ne budu objavljena, pa se ispituje mogućnost sudske akcije kako bi se spriječilo objavljivanje dijelova knjige.

Published On 16 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO