Turska širi vojne akcije na Manbij i Raqqu

Turske snage žele izbaciti borce ISIL-a iz sirijskih gradova (EPA)

Turska je obavijestila Sjedinjene Američke Države da će se njene operacije na sjeveru Sirije proširiti na Manbij i druga područja, te je zatražila od SAD-a da zabrani Kurdima ulazak u Raqqu kako bi otvorili put turskim snagama da očiste grad od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).  

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je kako je obavijestio svog američkog kolegu Baracka Obamu da turske snage trenutno napreduju prema gradu Al-Babu na sjeveru Sirije u okviru operacije Štit Eufrata, te da će nastaviti svoje napredovanje u pravcu gradova Manbij i Raqqa, kako bi ih očistili od ISIL-ovih boraca.

Erdogan je tokom obraćanja u predsjedničkoj palači u Ankari pred porodicama ranjenih i poginulih u ratovima istakao važnost „isušivanja izvora finansiranja terorizma“, te je rekao da „nećemo stajati po strani u pogledu bilo kakve prijetnje našem postojanju.“

Turski predsjednik je obećao da će progoniti borce Kurdistanske radničke partije (PKK) i njihova vojna krila, bez obzira bilo to u Siriji ili Iraku, te je skrenuo pažnju na to da je grad Sinjar, na zapadu Iraka, na putu da postane drugi vojni kamp PKK-a ukoliko Ankara ne bude intervenirala.

Nastavak borbe protiv ISIL-a

Erdogan i američki predsjednik Barack Obama su u telefonskom razgovoru ponovno naglasili odlučnost da nastave borbu protiv ISIL-a, posebno u Iraku i Siriji. 

Turski ministar odbrane Fikri Isik kaže da je Ankara tražila od Washingtona da zabrani kurdskim snagama ulazak u Raqqu, dodavši da je njegova država u stanju pružiti neophodnu vojnu podršku za preuzimanje kontrole nad gradom.

Kurdske Jedinice narodne zaštite Turska smatra neprijateljskim snagama, uprkos tome što SAD pruža podršku ovim jedinicama u ratu protiv ISIL-a u Siriji.

Ankara tvrdi da ove jedinice imaju jake veze sa kurdskim gerilcima koji se bore na jugoistoku države.

Izvor: Al Jazeera i agencije