Mosul: Žrtve i stotine u bolnici zbog sumpora

Snage na terenu nose maske kako bi se zaštitile od otrovnih isparavanja (AP)

Najmanje dvoje civila preminulo je od posljedica isparavanja, a gotovo 1.000 ljudi primljeno je u lokalnu bolnicu u Qayyari zbog problema s disanjem što ih je prouzročio dim nastao nakon požara u tvornici za proizvodnju sumpora blizu Mosula, u koju je podmetnut požar tijekom sukoba s pripadnicima skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Nad cijelim se područjem nadvio gust bijeli dim isprekidan tamnim dimnim stupovima, prenosi Hina. 

Ondje se nalazi tvornica za proizvodnju sumpora, a u blizini su i naftni izvori koje su pripadnici ISIL-a navodno zapalili kako bi prikrili svoje kretanje. 

Američke i iračke snage krive ISIL

Uzorci zraka iz Qayyre poslani su na analizu u američki laboratorij, rekao je jedan američki dužnosnik, dodavši da su pripadnici ISIL-a u četvrtak za vrijeme borbi oko Al Mishraqa, koji se nalazi južno od Mosula, podmetnuli požar u tvornici.

Iračka državna televizija izvijestila je da je požar podmetnut u subotu.

“ISIL je gađao tvornicu sumpora prije dva dana i to je dovelo do smrti dvoje ljude među civilima u obližnjem selu”, rekao je agenciji AFP general Qusay Hamid Kadhem, kako prenosi Tanjug.

Američki dužnosnici izvijestili su da pripadnici njihovih vojnih snaga u obližnjoj zrakoplovnoj bazi nose zaštitne maske.

Neimenovani dužnosnik je objasnio da su vjetrovi počeli puhati prema jugu pa su vojnici iz predostrožnosti stavili zaštitnu opremu, nastavljajući s operacijama.

Drugi neimenovani dužnosnik rekao je da je za sada nejasno je li vojnicima naređeno da stave zaštitnu opremu ili su oni sami odlučili tako postupiti.

Iračka vlada i kurdske snage su prije pet dana počele ofenzivu na irački grad Mosul, uporište ISIL-a, a ta akcija se smatra ključnom u borbi protiv te skupine.

Glavno američko zrakoplovno uporište

Qayyara West glavno je američko zrakoplovno uporište odakle Amerikanci pružaju potporu iračkim operacijama u borbi za ponovno preuzimanje Mosula od ISIL-a.

U Iraku je blizu 5.000 američkih vojnika, no američka vojska nije otkrila koliko ih je u zrakoplovnoj bazi u Qayyari. 

Više od 100 američkih vojnika s iračkim snagama i pešmergama nalaze se iza linije bojišnice, a zrakoplovi međunarodne koalicije gađaju položaje ISIL-a u Mosulu. 

Izvor: Agencije