Mosul: Žrtve i stotine u bolnici zbog sumpora

Snage na terenu nose maske kako bi se zaštitile od otrovnih isparavanja
Snage na terenu nose maske kako bi se zaštitile od otrovnih isparavanja

Najmanje dvoje civila preminulo je od posljedica isparavanja, a gotovo 1.000 ljudi primljeno je u lokalnu bolnicu u Qayyari zbog problema s disanjem što ih je prouzročio dim nastao nakon požara u tvornici za proizvodnju sumpora blizu Mosula, u koju je podmetnut požar tijekom sukoba s pripadnicima skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Nad cijelim se područjem nadvio gust bijeli dim isprekidan tamnim dimnim stupovima, prenosi Hina. 

Ondje se nalazi tvornica za proizvodnju sumpora, a u blizini su i naftni izvori koje su pripadnici ISIL-a navodno zapalili kako bi prikrili svoje kretanje. 

Američke i iračke snage krive ISIL

Uzorci zraka iz Qayyre poslani su na analizu u američki laboratorij, rekao je jedan američki dužnosnik, dodavši da su pripadnici ISIL-a u četvrtak za vrijeme borbi oko Al Mishraqa, koji se nalazi južno od Mosula, podmetnuli požar u tvornici.

Iračka državna televizija izvijestila je da je požar podmetnut u subotu.

“ISIL je gađao tvornicu sumpora prije dva dana i to je dovelo do smrti dvoje ljude među civilima u obližnjem selu”, rekao je agenciji AFP general Qusay Hamid Kadhem, kako prenosi Tanjug.

Američki dužnosnici izvijestili su da pripadnici njihovih vojnih snaga u obližnjoj zrakoplovnoj bazi nose zaštitne maske.

Neimenovani dužnosnik je objasnio da su vjetrovi počeli puhati prema jugu pa su vojnici iz predostrožnosti stavili zaštitnu opremu, nastavljajući s operacijama.

Drugi neimenovani dužnosnik rekao je da je za sada nejasno je li vojnicima naređeno da stave zaštitnu opremu ili su oni sami odlučili tako postupiti.

Iračka vlada i kurdske snage su prije pet dana počele ofenzivu na irački grad Mosul, uporište ISIL-a, a ta akcija se smatra ključnom u borbi protiv te skupine.

Glavno američko zrakoplovno uporište

Qayyara West glavno je američko zrakoplovno uporište odakle Amerikanci pružaju potporu iračkim operacijama u borbi za ponovno preuzimanje Mosula od ISIL-a.

U Iraku je blizu 5.000 američkih vojnika, no američka vojska nije otkrila koliko ih je u zrakoplovnoj bazi u Qayyari. 

Više od 100 američkih vojnika s iračkim snagama i pešmergama nalaze se iza linije bojišnice, a zrakoplovi međunarodne koalicije gađaju položaje ISIL-a u Mosulu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Šesti je dan združene operacije iračke vojske i kurdskih snaga za preuzimanje kontrole nad Mosulom, drugim najvećim gradom u Iraku, koji više od dve godine kontroliše grupa ISIL. Vladine snage, uz podršku lokalnih milicija, napreduju na frontu istočno od grada. U toku su borbe i za nekada većinski kršćanski gradić Bartella. Tamo je naša Zejna […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO