Male nade za uspjeh pregovora o Siriji

U švicarskom gradu Lozani, održava se međunarodni sastanak o Siriji, na kojem, uz SAD-a i Rusiju, učestvuju i bliskoistočne zemlje koje podržavaju zaraćene strane u sirijskom sukobu – Turska, Iran, Saudijska Arabija, Katar i Egipat.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova je kazao kako očekuje razgovore o uspostavljanju novog prekida vatre u toj zemlji. Prethodno primirje u Siriji je trajalo sedam dana, a okončano je 19. septembra, nakon zračnog napada na UN-ov humanitarni konvoj na sjeveru zemlje.

Od tog trenutka u udarima ruske i sirijske ratne avijacije na istočni dio grada Halepa, koji kontroliraju opozicijske snage, ubijeno je više od 600 osoba. 

A nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da Rusija nema namjeru predlagati nove inicijative o sirijskoj krizi, zbog, kako je rekao, nejasnih namjera njihovih zapadnih partnera, iz State Departmenta poručuju da ni oni nisu optimističniji.

„Glavni izazovi ostaju isti i oni će biti tema razgovora u Lozani. Ako to već moram da kažem, ne očekujem neki napredak, prije bih rekao da pokušavamo postići to da multilateralni napori u pristupu sirijskoj krizi prorade“, rekao je Mark Toner, portparol State Departemnta.   

Ponuda stanovnicima Halepa

Iz Gaziantepa reporterka Al Jazeere Zeina Khodr donosi priču o očekivanjima od pregovora u Lozani.

Sirijska vlada i njeni saveznici žele da se stanovništvo preda. Stotine su ubijene u protekle tri sedmice u istočnom Halepu, a mnogi su bez osnovnih potrepština, u gradu koji je sedmicama pod opsadom.

Ipak, ne žele da se predaju.

„Nećemo se predati. Ne vjerujem da će dopustiti dopremanje pomoći u grad. Gađali su humanitarni konvoj. Neće biti prekida vatre”, rekao je Seif Kharboutly, opozicioni borac.

U lecima koje bacaju na grad, sirijska i ruska vojska nude siguran izlazak iz Halepa pobunjenicima i civilima. Ali niko ne vjeruje da je ponuda iskrena.

„Kako će ubice zaštititi one koje ubijaju? To nema logike. Ljudi ne vjeruju Rusima”, kaže Anas Yousef, stanovnik istočnog Halepa.

Malo je onih koji se nadaju bilo kakvom pomaku na sastanku svjetskih i regionalnih sila u Lozani.

Rusija ne očekuje puno

Čak i prije početka pregovora, Rusija je najavila da ne očekuje mnogo.

„Prvi put u četiri godine, sirijska vlada i njeni saveznici imaju prednost u Halepu. Pobunjenička enklava je pod opsadom, opozicija je bez linija snabdjevanja, a provladine snage su zauzele dio grada. Zato mnogi postavljaju pitanje zašto bi Moskva i Damask sada pristali na prekid vatre”, javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Mnogi u istočnom Hlepu misle da neće.

„U Lozani se ništa neće desiti. Okupator prisustvuje sastanku. Govorim o Iranu. Pregovori će propasti”, rekao je Jamal Abu Seif, stanovnik istočnog Halepa.

Ali Ujedinjene nacije se nadaju dogovoru o prekidu vatre, kako bi dopremili pomoć i ublažili patnje hiljada civila u Halepu.

Zvaničnici su nagovijestili da su u toku i pregovori o mogućoj evakuaciji ranjenih.

„Naravno da se bez prekida vatre ne može organizovati medicinska evakuacija. To je jasno. A koliko je potrebno da prekid vatre potraje da bi se to desilo to je jedno od pitanja o kojima se raspravljalo”, rekao je Ramzy Ezzeldin Ramzy, zamjenik specijalnog izaslanika UN-a.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki predsjednik Barack Obama sastao se savjetnicima za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku. Razgovaraju o mogućim vojnim rješenjima u Siriji. S druge strane, 24 osobe su ubijene u zračnim udarima ruske ratne avijacije na grad Halep. Ruski ministar vanjskih poslova kazao je da njegova zemlja nema namjeru da predlaže nove inicijative u vezi sa sirijskom […]

Published On 14 Oct 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO