Južna Koreja povela kampanju protiv Sjevera

Iz zvučnika se, također, emitira korejska pop-muzika (EPA)

Južna Koreja je pokrenula bučnu propagandnu kampanju preko granice kao odmazdu zbog testiranja hidrogenske bombe Sjeverne Koreje, a Sjedinjene Američke Države su pozvale Kinu da okonča dosadašnji neuspješni pristup prema svom savezniku Pjongjangu.

Iz zvučnika na 11 mjesta duž militarizirane granice Južne i Sjeverne Koreje emitira se kritika režima u Pjongjangu, kao i korejska pop-muzika.

Emisije, koje Sjever smatra uvredom, prethodni put su dovele do razmjene topovske vatre.

Američko-kineski razgovori

Reporter Al Jazeere Scott Heidler, koji izvještava iz Pajua, u Južnoj Koreji, kaže kako Sjever ovaj čin posmatra kao nastavak rata i poseban prekršaj.

“Postoji deset različitih lokacija sa kojih se vrši emisija poruka, kao i putem mobilnih jedinica”, rekao je Heidler.

Južna Koreja, koja se posljednjih godina približila Kini, najavila je da će njen ministar vanjskih poslova razgovarati u petak s kineskim kolegom.

Test obavljen u srijedu razljutio je Sjedinjene Američke Države i Kinu, koja nije unaprijed obaviještena, mada američka vlada i vojni stručnjaci sumnjaju u tvrdnju Pjongjanga da je naprava koja je eksplodirala bila hidrogenska bomba.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je u četvrtak kako je u telefonskom razgovoru jasno poručio kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiu da se dosadašnji kineski pristup Sjevernoj Koreji pokazao neuspješnim te da s njime ne može nastaviti.

Kazao je kako je s Wangom dogovorio blisku saradnju kako bi odredili koje se mjere mogu poduzeti usred pojačane zabrinutosti zbog sjevernokorejske nuklearne probe.

Vojska u pripravnosti

Zvuk iz zvučnika koje je postavila Južna Koreja toliko je jak da se može čuti deset kilometara u Sjevernoj Koreji tokom dana, a na dvostrukoj udaljenosti tokom noći, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja je u petak pojačala svoje snage na granici, a Južna je podigla vojnu pripravnost na najviši nivo na mjestima u blizini zvučnika.

Seul je obećao odmazdu ukoliko Sjever napadne njegovu opremu te podigao nivo pripravnosti svoje kibernetičke sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije