Wilders: Izbjegle muslimane skupiti u centre

Wilders treba u martu izaći pred sud zbog ranijeg poticanja na mržnju i diskriminaciju (EPA)

Holandski političar ekstremno desničarske Slobodarske partije Geert Wilders izjavio je da bi sve izbjeglice muškog pola iz islamskih zemalja trebalo zatvoriti u centre za azilante, ističući da žene moraju biti zaštićene na ulici.

Wilders je, u video poruci koju je objavila njegova stranka, osudio napade u Njemačkoj, gdje su stotine žena bile napadnute i opljačkane u novogodišnjoj noći, nazivajući to “seksualnim terorizmom i seksualnim džihadom”.

“Ali, sve dok se to ne dogodi, sve dok su naše žene u opasnosti od islamskih bombi testosterona, predlažem da zatvorimo sve muškarce, azilante, u azilantske centre”, kazao je Wilders, poznat po antiislamskim stavovima.

Rast podrške

On treba u martu izaći pred sud zbog ranijeg poticanja na mržnju i diskriminaciju.

Holandija je prošle godine, do kraja novembra, primila rekordni broj azilanata – više od 54.000, prenio je Tanjug agenciju AFP.

Wilders je imao najveći politički uspjeh na parlamentarnim izborima 2010, kada je njegova partija osvojila 24 mjesta u parlamentu. Dvije godine kasnije, PVV, koja se smatrala odgovornom za pad vlade, osvojila je samo 15 mandata, podsjeća agencija Beta.

Sljedeći parlamentarni izbori u Holandiji neće biti prije 2017. godine. Najnovije ankete, od 9. januara, ukazuju da bi Slobodarska partija dobila 36 od ukupno 150 mjesta u Donjem domu parlamenta, kada bi izbori sada bili održani.

Izvor: Agencije