Pod istragom ljekar koji ne želi liječiti izbjeglice

Unden kazao da neće liječiti 'ljude čije ime i porijeklo nisu poznati' (Facebook)

Bečka ljekarska komora pokrenula je istragu protiv bečkog ljekara koji je na Facebooku objavio da neće pružati usluge izbjeglicama.

Thomas Unden objavio je fotografiju na kojoj pokazuje obavještenje na ulazu u svoju ordinacije, gdje navodi da neće liječiti tražitelje azila.

Unden svoj postupak objašnjava stavom da neće liječiti ljude čije porijeklo nije poznato. Istovremeno, kazao je da će svoje dugogodišnje pacijente liječiti kao i do sada, prenosi britanski list Independent.

Za Austrijski radio kazao je da neće liječiti “ljude čije ime i porijeklo nisu poznati”.

Prema pravilima austrijske medicine, ljekari su dužni pružiti uslugu osim ako za to ne postoji opravdan razlog, poput napada pacijenta i sl.

Svi ljekari položili su Hipokratovu zakletvu koja im, kao članovima društva, nalaže “posebne obaveze prema ostalim ljudskim bićima”.

Unden je poznat po zapaljivim komentarima, a često je postavljao antiimigrantske komentare na svojoj Facebook stranici, kritizirajući seksualne napade u Kelnu tokom novogodišnje proslave.

U žiži interesiranja

Unden je već jednom bio u žiži interesiranja javnosti, kada je na televiziji iznio više izjava protiv žena, za šta je kažnjen sa 1.500 eura.

Osim tražitelja azila, Unden je za novine Kurier kazao da ne želi liječiti ni političare iz redova Socijaldemokratske partije, Stranke Zelenih niti Konzervativne narodne partije.

S druge strane, 535 pripadnika organizacije Ljekari bez granica (MSF) pomaže izbjeglicama širom Evrope da prebrode krizu. Za liječenje izbjeglica MSF je potrošio 31,5 miliona eura.

Tokom prošle godine u Evropsku uniju je morskim putem ušlo 1.014.536 ljudi, a blizu četiri hiljade je poginulo ili nestalo tokom putovanja, navodi UNHCR.

Predviđa se da će ove godine 850.000 ljudi pokušati ući u Evropu.

Izvor: Agencije