Indijske vlasti uvele mjere protiv zagađenja

Indijske vlasti u borbi protiv zagađenja zraka uvele su dvosedmični probni period vožnje sa parnim i neparnim brojevima tablica.

Ova zabrana uklonila je više od pola miliona vozila sa ulica i, prema tvrdnjama Vlade, smanjila zagađenje. Ali da bi se zagađenost smanjila na dozvoljeni minimum, trebat će im i druge ideje.

Mnogi vozači u glavnom gradu Indije, među kojima i Harsh Talwar, na posao se voze sami. Dijeljenje automobila sa susjedima ili kolegama i nije baš najpopularnije.

Zato je vlada te države uvela 15-dnevni probni period tzv. parnih i neparnih vozila. Jedan dan će biti dozvoljeno voziti vozila sa parnim brojevima na tablicama dok je drugi dan rezerviran za neparne.

U danima kada Talwar ne može voziti auto, uzme taxi – i primjećuje razliku.

“Vrijeme vožnje se spustilo sa sat i 25 minuta na skoro 45 minuta. Tako da je ovo zaista dobro”, kaže on.

Nepoštivanje zabrane

Policija je pronašla hiljade vozača koji nisu poštivali zabranu. Međutim, efektivnost zabrane još je upitna.

“Vlada je izjavila da je zbog ovog tipa zabrane nivo zagađenja u gradu opao. Iako neki kažu da je to više usljed vremenskih uvjeta nego zbog zabrane. Građani misle da fokus ne treba biti na automobilima već na drugim zagađivačima”, izvještava Faiz Jamil, reporter Al Jazeere.

Naučnik Sumit Sharma kaže da plinovi iz automobila čine tek mali udio u zagađenju.

“Izvan i oko grada imamo mnogo smeća i poljoprivredni otpad koji se spaljuje. Također, postoje dizel-generatori za struju i sve to doprinosi ovolikoj zagađenosti u gradu”, ističe on.

Potreban širi plan

Ali stručnjaci za okoliš tvrde da zagađenje neće opasti, ako automobili ne budu dio šireg plana.

“Treba poboljšati javni prijevoz, uključujući metro, autobuse, organizovane auto i taksi prijevoze kao i njihovo dijeljenje. To je sistem koji trebamo napraviti u ovom gradu i nakon što par – nepar program bude završen”, navodi Anumita Roy Chowdhury iz Centra za nauku i okoliš.

Talwar kaže da njegov očuvani automobil manje zagađuje okoliš od dizel-taksija kojim dolazi.

Nada se da će vlada raditi na programu koji bi bio efektniji u borbi protiv zagađenja.

Izvor: Al Jazeera