Bavarci Merkel poslali autobus s izbjeglicama

U autobusu se nalazi 51 izbjeglica iz Sirije kojima je priznat zahtjev za azilom (EPA)
U autobusu se nalazi 51 izbjeglica iz Sirije kojima je priznat zahtjev za azilom (EPA)

Predsjednik okruga Landshut u Bavarskoj Peter Dreier poslao je autobus sa sirijskim izbjeglicama u ured kancelarke Angele Merkel kako bi ukazao na probleme gradova i općina u zbrinjavanju izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom i iskazao otvorenu kritiku izbjegličke politike savezne vlade.

„Ovom akcijom želimo ukazati na to da, kad je u pitanju izbjeglička politika, ovako više dalje ne ide“, rekao je Peter Dreier, predstavnik liste slobodnih birača.

On je objasnio da sadašnja politika prema izbjeglicama „ugrožava socijalni mir u zemlji“.

Dreier je još u oktobru najavio kako će „autobus s izbjeglicama poslati Angeli Merkel“, ali ured kancelarke na to nije reagirao.

U autobusu se nalazi 51 izbjeglica iz Sirije kojima je priznat zahtjev za azilom.

Osobe s takvim statusom su u pravilu dužne same potražiti stan na tržištu nekretnina, ali je to u mnogim njemačkim gradovima i općinama gotovo nemoguće zbog manjka slobodnih i povoljnih stanova.

Zbog toga i dalje žive u smještajima namijenjenim novopridošlim izbjeglicama jer bi se inače, kako je saopćila uprava okruga, „našli na ulici“.

Akcija finansirana privatnim sredstvima

Bavarski premijer Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU), žestoki protivnik liberalne politike Angele Merkel prema izbjeglicama, opravdao je akciju predsjednika okruga Landshut, finansiranu privatnim sredstvima.

„Toliko dugo dok se akcija provodi u okvirima zakona, premijer Seehofer ima razumijevanja za akcije u kojima općine i gradovi ukazuju na to da se u Njemačkoj više ne može provoditi ovakva politika prema izbjeglicama“, saopćeno je iz ureda Horsta Seehofera.

Seehofer je već jednom prilikom izjavio kako će izbjeglice koje dolaze u Bavarsku „poslati pred ured kancelarke“. Poslije je njegov glasnogovornik to opisao kao „šalu“.

I Peter Dreier se danas uputio u Berlin ali, kako javlja Spiegel Online, ne u autobusu s izbjeglicama, nego u vlastitom automobilu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO