Preminula i majka spaljene palestinske bebe

Osamnaestomjesečni Ali je živ spaljen, a njegov otac Sa'ad je preminuo od posljedica teških opekotina (AP)

Majka bebe koja je živa spaljena u napadu izraelskih doseljenika u palestinskom selu Duma, umrla je od zadobijenih povreda.

Reham Dawabsheh (26) preminula je od posljedica trećestepenih opekotina koje su prekrivale 80 posto njenog tijela.

U selu Duma izraelski doseljenici su krajem jula bacili zapaljivu bombu kroz prozor kuće porodice Dawabsheh. Osamnaestomjesečni Ali je živ spaljen, a njegov otac Sa'ad je preminuo od posljedica teških opekotina osam dana nakon napada. Jedini preživjeli član porodice je četverogodišnji Alijev brat, koji se i dalje nalazi u bolnici.

Reham Dawabsheh je umrla u toku noći, rekao je glasnogovornik bolnice u Tel Avivu.

Član porodice Anwar Dawabsheh potvrdio je informaciju o smrti Reham i poručio da će ukop biti obavljen u ponedjeljak u Dumi.

Od Izraelaca se očekuje da tijelo preminule vrate palestinskim vlastima na kontrolni punkt na ulazu u Zapadnu obalu, odakle će biti transportirana do Dume.

Kritiziranje izraelske vlade

Napad na porodicu Dawabsheh uslijedio je samo nekoliko sati nakon napada nožem na Gay paradi u Jerusalemu, u kojem je poginula 16-godišnja djevojka, a ranjeno pet osoba.

Iako ti napadi nisu bili u vezi, situacija je dovela do kritiziranja vlade i snaga sigurnosti Izraela, koji su optuženi da ne čine dovoljno u suprotstavljanju nasilnim desničarskim jevrejskim grupama.

Smrt bebe osudio je cijeli svijet, uključujući izraelske lidere. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu telefonom je nazvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i kazao mu kako se zajedno moraju boriti protiv “terorizma”, iako Netanyahu tu riječ uglavnom koristi u opisivanju Palestinaca.

Palestinski ministar vanjskih poslova u Ramallahu je, prema nalogu palestinskog predsjednika Abbasa, predao žalbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, zabilježeno je najmanje 120 doseljeničkih napada na okupiranoj Zapadnoj obali od početka 2015.

Nedavni izvještaj Yesh Dina, izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava, pokazuje da više od 92,6 posto žalbi koje Palestinci predaju izraelskoj policiji prođe bez podizanja tužbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije