Može li jedna fotografija promijeniti Evropu?

Potresne fotografije beživotnog tijela dječaka na plaži u jednom od glavnih turističkih odmarališta u Turskoj izazvale su bijes i zgražavanje širom svijeta te dale ljudsko lice hiljadama očajnih izbjeglica koje riskiraju život kako bi stigli do zemalja Zapadne Evrope.

Trogodišnji Aylan Kurdi bio je iz sirijskog grada Kobanija. Pretpostavlja se da se nalazio u grupi od najmanje 12 Sirijaca koji su pokušali doći do Grčke kada je njihov brod počeo tonuti.

Tijelo njegovog petogodišnjeg brata Galipa pronađeno je na drugom dijelu plaže.

“Ako ove snažne fotografije mrtvog sirijskog djeteta na plaži ne promijene stav Evrope prema izbjeglicama, šta će to uraditi?”, napisao je britanski Independent u novom izdanju.

“Koliko često se dešava da grozna, ali upečatljiva fotografija izazove svijet na akciju? Neka to bude ova.”

Ovo je također pokrenulo široku debatu u redakcijama o tome da li je etično prikazati fotografije beživotnog tijela djeteta.

“Uradi nešto, Davide”, napisao je Huffington Post u svom britanskom izdanju, prozivajući britanskog premijera Davida Camerona. Velika Britanija je primila najmanji broj tražilaca azila u odnosu na broj stanovnika ove zemlje.

Zvaničnici Francuske, Italije i Njemačke pozivaju na fer raspodjelu izbjeglica između zemalja članica EU-a, dok traju tenzije između pojedinih evropskih država zbog velikog priliva izbjeglica. Hiljade njih stigle su u Grčku, a samo ove godine u tu zemlju je ušlo oko 160.000 ljudi koji su pobjegli iz svojih država.

Posljednje sedmice broj izbjeglica, većinom iz Sirije, Afganistana, Pakistana i Afrike, dramatično se povećao, a svi oni se nadaju da će izgraditi novi život u Evropi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO