Putin: Pomoć Assadu će zaustaviti rat

Vladimir Putin i Barack Obama će se sastati u ponedjeljak u New Yorku (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da se rat u Siriji može zaustaviti samo ako se Basharu al-Assadu pomogne u borbi protiv terorizma, u razgovoru za američku mrežu CBS čiji je dio objavljen u četvrtak.

Ove nove izjave kremaljskog čelnika, koje će CBS u cijelosti objaviti u nedjelju, dolaze uoči Putinovog dolaska na Generalnu skupštinu UN-a, koja će zasjedati u ponedjeljak i njegovog planiranog susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom u New Yorku.

Sjedinjene Države se već dvije sedmice pitaju koji su vojni planovi Moskve u Siriji. Kako navodi Washington, ruske snage grade modernu avionsku bazu u pokrajini Latakiji, uporištu Bashara al-Assada.

Odgovarajući na pitanje novinara u CBS-ovoj emisiji “60 minuta” o činjenici da je to jačanje vojne moći usmjereno na “spašavanje” Assada, ruski predsjednik je rekao: “No, dobro, u pravu ste”.

Rušenje institucija

“Doista vjerujem da će svi potezi koji idu u drugom pravcu – koji idu za uništenjem legitimne (sirijske) vlade – stvoriti situaciju kakvu smo mogli vidjeti u drugim zemljama u regiji i u drugim regijama, primjerice u Libiji, gdje su sve državne institucije srušene”, upozorio je Putin.

“Bili smo svjedoci iste situacije u Iraku”, kritički je primijetio ruski predsjednik, prenosi agencija Hina.

“Jedino rješenje za sirijsku krizu jest ojačati strukture vlasti i pomoći im u borbi s terorizmom”, istakao je, ukazujući na borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

SAD koji u zadnjih godinu dana predvodi međunarodnu vojnu koaliciju protiv ISIL-a, upozorava pak da je režim u Damasku bio “magnet” za privlačenje boraca u Siriju i da se predsjednik Assad mora isključiti iz svakog političkog rješenja u Siriji.

Američki državni sekretar John Kerry je proteklog vikenda u Londonu ponovio da sirijski predsjednik mora “otići”, ali da se o vremenu njegova eventualnog odlaska može pregovarati.

Susret s Obamom

Bijela kuća je potvrdila da će se Putin i Obama sastati u ponedjeljak.

Putin i Obama će razgovarati tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a, najavio je u četvrtak portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

AFP navodi da je Obama poslije dvogodišnjeg truda da izolira Putina u četvrtak pristao na ono što je Bela kuća okarakterizirala kao “ponovljeni zahtjev za sastanak”.

“Predsjednik jeste donio odluku…da sastankom licem u lice sa predsjednikom Putinom vidi da li mogu da budu razmotreni interesi SAD”, rekao je portparol Bele kuće Josh Earnest.

Drugi visoki američki zvaničnik izjavio je da se Obama odlučio na sastanak jer bi bilo “neodgovorno ne testirati” da li je Rusija spremna da igra konstruktivnu ulogu, pošto je “protagonista u krizama u Ukrajini i Siriji, gdje Moskva podržava režim Bashara al-Assada”.

Reuters dodaje da će Obama nastojati da sazna kakvi su planovi Moskve da se suprotstavi ISIL-u, sa povećanjem ruskog vojnog prisustva u Siriji, navodi Tanjug.

Planirano je da se Putin ove godine obrati Generalnoj skupštini UN-a, prvi put poslije deset godina.

Generalna debata u kojoj učestvuju lideri zemalja članica održat će se od 28. septembra do 3. oktobra.

Izvor: Agencije