Mađari uklonili žicu na granici sa Slovenijom

Slovenija je sve više pogođena mjerama Austrije koja produžava već uvedene kontrole na granici s tom državom (EPA)

Mađarske vlasti uklonile su nekoliko stotina metara ograde od bodljikave žice sa granice sa Slovenijom nakon protesta zvanične Ljubljane.

Još nije jasno zašto je Mađarska uopće odlučila da podigne ogradu, a konfuziju je izazvalo i to što je ograda na nekim mjestima postavljana, a na nekima uklanjana, navela je slovenska državna agencija STA, prenosi Tanjug. 

Prema podacima policije Murske Sobote, do kasnog popodneva je uklonjena sva bodljikava žica, postavljena na dva mjesta u blizini graničnog pijrelaza Pince.

Lokalnom stanovništvu nije bilo jasno koja je namjera Mađarske, budući da je veoma malo vjerovatno da bi se izbjeglice koje ulaze u Sloveniju odlučile da pređu u Mađarsku umjesto da nastave direktno ka Austriji, što su i činili, navodi STA. 

‘Diplomatski napori bili uspješni’

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je ranije da Mađarska sa granice sa Slovenijom već povlači ogradu i bodljikavu žicu koju je počela postavljati u četvrtak, te da je to rezultat sastanka koji je u Budimpešti s mađarskim vlastima imala slovenska ambasadorica u toj državi.

“Mađarska će s granice povući bodljikavu žicu, vrlo smo zadovoljni i očito je da su naši diplomatski napori bili uspješni”, kazao je Erjavec za Slovensku televiziju prilikom posjete Kopru.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je na konferenciji za novinare u Beču nakon susreta s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom prokomentirao i nezadovoljstvo Ljubljane postavljanjem žičane ograde i pojačanom prisutnošću vojske i policije uz mađarsku granicu sa Slovenijom, rekavši da je ograda postavljena samo za slučaj dolaska većeg broja izbjeglica.

Dodao je da prema Sloveniji neće postavljati barijere kao prema Srbiji i Hrvatskoj jer je Slovenija u šengenskom prostoru.

Ograda koja je postavljena prema Sloveniji je mobilna i može se demontirati u roku dan-dva, kazao je Orban.

Austrija produžava kontrole

Slovenija je sve više pogođena mjerama Austrije koja produžava već uvedene kontrole na granici s tom državom, odnosno privremenu suspenziju šengenskih pravila. 

Austrija je danas najavila da će za još tri sedmice produžiti mjere pojačane kontrole granice sa Slovenijom, uvedene prije 14 dana nakon što je privremeno šengenski sporazum na svojim južnim granicama suspendirala Njemačka.

Po podacima slovenske policije koje prenosi slovenska agencija STA, stanje na granici Slovenije i Hrvatske protekle je noći bilo mirno i nije bilo ilegalnih prelazaka “zelene granice” niti stranaca iz trećih država na službenim graničnim prijelazima koji ne bi ispunjavali uvjete za ulazak u Sloveniju i šengenski prostor.

Međutim, u željezničkom saobraćaju sa Hrvatskom “još su prisutne smetnje”, pogotovo na međunarodnim vozovima u pravcu Minhena, navode u Slovenskim željeznicama, koje su prije desetak dana obustavile međunarodni saobraćaj preko Dobove zbog straha da bi taj pravac mogle koristiti izbjeglice.

Izvor: Agencije