Papa Franjo sa Kube putuje u SAD

Papa Franjo posjetio je bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra (89) u njegovom domu (AP)

Nakon srdačne dobrodošlice na Kubi papa Franjo danas nastavlja američku turneju i odlazi, prvi put, u Sjedinjene Američke Države gdje je planirano da održi govor pred američkim kongresmenima u Washingtonu i obrati se članovima Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

Poglavara Rimokatoličke crkve u američkoj zrakoplovnoj bazi Andrews u Washingtonu dočekat će predsjednik SAD-a Barack Obama sa suprugom Michelle, prenosi AFP.

Papina američka turneja nosi dodatnu simboličku težinu američkog-kubanskog približavanja.

Hladnoratovski neprijatelji obnovili su diplomatske odnose u julu, a pomirenju je pomogao Papa tajnim sastancima, navodi AFP, ističući da su nedavne ankete pokazale kako dobro mišljenje o Papi ima gotovo 66 posto državljana SAD-a i 80 posto Kubanaca.

Agencija prenosi kako je Papa tokom ljeta pažljivo pripremao govore koje će održati tokom boravka u Washingtonu i New Yorku, a neke od tema na koje će se tom prilikom osvrnuti uključuju kritike na račun dominacije finansija i tehnologije, osudu svjetskih sila zbog sukoba na planeti, zaštitu i pružanje dobrodošlice izbjeglicama i migrantima, kao i klimatske promjene, naročito apel zbog radikalne revolucije energetske industrije i usporavanja rasta.

Tokom posjete SAD-u bit će poduzete stroge mjere sigurnosti, a američke vlasti su zabrinute zbog složene organizacije zaštite Pape jer on, kako ističe agencija, insistira da putuje u otvorenom vozilu kako bi bio bliži masi ljudi.

Primjer pomirenja

Njegova posjeta predstavlja naročiti problem zvaničnicima u New Yorku, gdje Papa planira proći otok Manhattan u vrijeme kada će 170 svjetskih lidera biti u tom gradu zbog zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Tokom boravka u New Yorku predsjedavat će ceremonijom različitih konfesija u muzeju „Nulta tačka“, posjetiti katoličku školu u Harlemu i pozdraviti okupljene tokom povorke u Central Parku.

U Philadelphiji, posljednjem odredištu Papine desetodnevne posjete Kubi i SAD-u, prisustvovat će međunarodnom festivalu katoličkih porodica u subotu i nedjelju.

Prethodnih dana, papa Franjo boravio je na Kubi, gdje je pozvao Havanu i Washington da budu primjer svijetu u misiji pomirenja dvije države, nakon što je iza zatvorenih vrata razgovarao sa aktuelnim kubanskim liderom Raulom Castrom (84) i posjetio bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra (89) u njegovom domu.

Papa Franjo je tek treći poglavar Rimokatoličke crkve koji je posjetio Kubu za 17 godina, gdje je boravio u gradovima Havana, Olgin i, na kraju, Santiago de Cuba, u kojem je Fidel Castro 1. januara 1959. proglasio da je u revoluciji svrgnut diktator Fulgencio Batista.

Izvor: Agencije