Zbog izbjeglica zaustavljen željeznički promet u Austriji

Austrija je privremeno obustavila željeznički promet sa Mađarskom zbog velikog broja izbjeglica koje ulaze u tu zemlju.

Danas ih je ušlo blizu 4.000. Istovremeno, Mađarska pokušava ojačati granicu žicom i dodatnim snagama sigurnosti, a od 15. septembra planira i strože kontrole granice sa Srbijom.

Od tog će datuma ilegalni prelasci biti tretirani kao krivično djelo kažnjivo zatvorom.

Prihvatni centar u Kanjiži u Srbiji je u protekla 24 sata primio više od 5.000 osoba.

Također, 2.500 izbjeglica ukrcalo se na trajekt na Lezbosu. Riječ je o akciji u kojoj ih vlasti prebacuju na kopno, kako bi ublažile kritičnu situaciju na tom otoku.

“Dolaskom hladnijih dana, povećava se broj izbeglica koje stižu iz Srbije u Mađarsku. Izbeglice sada brže stižu u prihvatne kampove“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Nebojša Grabež.

Istovremeno, Danska je odustala od zaustavljanja izbjeglica koje su u zemlju ušle preko Njemačke.

Izbjeglica koja je sinoć u saobraćajnoj nesreći teško povrijeđena kod Roszkea preminula je danas u bolnici, saopćila je mađarska policija.

Ta osoba bila je u životnoj opasnosti, a još dvije su teško povrijeđene nakon što je sinoć u okolini Roszkea jedan putnički automobil naletio na grupu izbjeglica.

EP prihvatio Junckerov plan

U međuvremenu, zastupnici Evropskog parlamenta danas su većinom glasova podržali plan o obaveznom prihvatu izbjeglica koji im je jučer predstavio predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Za rezoluciju podrške Junckerovom planu glasala su 432 zastupnika, 142 su bila protiv, a 57 suzdržanih.

Zastupnici su zatražili da visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini što prije sazove međunarodnu konferenciju o izbjegličkoj krizi, kako bi se što više zemalja uključilo u njeno rješavanje.

Junckerov plan predviđa raspoređivanje približno 160.000 izbjeglica, koje se trenutno nalaze na teritoriji Grčke, Italije i Mađarske, u druge članice Evropske unije, kako bi se teret prihvata izbjeglica što ravnomjernije rasporedio.

Svakoj od zemalja članica određena je kvota izbjeglica koje moraju primiti, izračunata na osnovu veličine, naseljenosti, stanja privrede i broja dosad primljenih izbjeglica.

Ukoliko plan podrže i zemlje članice Evropske unije, čiji se predstavnici tek trebaju izjasniti o njemu, prihvat izbjeglica bio bi obavezan za sve.

Izvor: Al Jazeera i agencije