Washington priprema ekonomske sankcije Kini

SAD je više puta javno optužio Kinu i Rusiju da su 'glavne cyber prijetnje' (Ilustracija)

Administarcija američkog predsjednika Baracka Obame počela je s pripremama uvođenja ekonomskih sankcija kineskim kompanijama koje su umiješane u hakerske napade na američke organizacije, piše Washington post, prenosi Tanjug.

Američki dnevnik navodi da se paket sankcija sprema za “one kineske kompanije i privatna lica koje imaju korist od cyber krađe američkih trgovinskih tajni”.

Očekuje se da odluka bude donesena u naredne dve sedmice.

“Uvođenje ovakvih sankcija bit će ozbiljno intenziviranje javnog odgovora  američke administracije na porast vala cyber ekonomske špijunaže koju su inicirali kineski hakeri, koji, kako kažu američki zvaničnici, kradu sve – od projekata nuklearnih stanica do povjerljivih podataka energetskih kompanija, precizira američki dnevnik.

Već postoji napetost

“Svaka slična akcija će biti posebno osetljiva za odnose između dvije najveće ekonomije u svijetu”, pošto između Washingtona i Pekinga “već postoji napetost” po jednom broju pitanja, uključujući situaciju u Južnom kineskom moru i napore Kine da devalvira nacionalne valute u pozadini nedavnih potresa na tržištu.

Sjedinjene Američke Države su više puta javno optuživale Kinu i Rusiju da su “glavne cyber prijetnje”, pošto su u novembru 2011. godine saopćili da hakeri iz dvije države najaktivnije pokušavaju proniknuti u zaštićene servere gdje se čuvaju američke ekonomske i vojne informacije.

Kina je više puta odbacivala umiješanost u sve forme akcija u cyber prostranstvu i iznosila tvrdnje o američkim cyber aktivnostima na kineskom internetu.

Izvor: Agencije