Požar u SAD-u gase vatrogasci iz Australije i Novog Zelanda

Sjedinjenim Američkim Državama haraju požari, jedni od najgorih u historiji. U pomoć američkim vatrogascima došle su i ekipe iz Australije i sa Novog Zelanda. Najteže je pogođena država Washington.

Porodicu Parker i druge nije dočekao crveni tepih, nego kamp pored jezera sa dva šatora i prikolicom. Ovdje žive otkad su prije sedam dana pobjegli iz centralnog dijela savezne države Washington.

„Prebacili su nas u Tonasket, a četiri sata kasnije morali smo bježati iz Tonasketa“, priča Jesse Ray Parker.

Stihija nije pokazivala znakove smirivanja.

„Gledali smo kako drveće eksplodira. Sve je bilo poput vatrometa. Na skali od jedan do 10, ovaj požar bio je 15“, objašnjava Jesse.

Porodica Parker nije sama.

U gradiću Omak, 50-ak kilometara dalje, sklonili su se drugi ljudi.

Dvosjekli mač

Među njima i Sandy Tumbleston, koja utjehu nalazi dijeleći svoje iskustvo s drugima koji su se privremeno smjestili na jednom parkingu. Na stolovima su hrana i namirnice iz prodavnice i od donacija lokalne zajednice.

„Ovi ljudi su fenomenalni. Pružili su nam dobrodošlicu i sigurnost. Pomažu i daju nam hranu“, kaže Sandy Tumbelston.

Ne zna se koliko će vremena proći prije nego što im bude dopušteno da se vrate i vide šta im je ostalo od kuća.

Više od 1.200 vatrogasaca bori se protiv najvećeg požara u historiji države Washington. Izgorjelo je više od 1.000 kvadratnih kilometara, a vatra se i dalje širi.

Dim iznad požara miruje, što je donekle umirilo vatru, ali istovremeno onemogućava gašenje iz zraka.

„To je dvosjekli mač jer ne dopušta širenje požara, ali i sprečava da ga gasimo iz zraka, iz sigurnosnih razloga“, kaže vatrogasac Todd Pechota.

Kraj se još ne nazire, a porodice poput Parkerovih očajnički nastoje stupiti u kontakt sa susjedima koji nisu željeli da se evakuiraju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO