Izbjeglice stradale u nesrećama na moru

Lesbos podnosi najveći teret u Grčkoj, tamo dnevno stiže do 1.000 izbjeglica (EPA)

Tri osobe su poginule nakon što je potonuo brod, na kojem su bile 73 izbjeglice, kod sjeverozapadne obale Turske, prenose turski državni mediji izjave obalne straže.

Iz obalne straže navode kako su sve ostale izbjeglice spašene u prvoj od dvije pomorske nesreće izbjeglica u ponedjeljak.

Grupa izbjeglica, koju su činili Afganistanci i Sirijci, plovila je od obale Ayvacik u provinciji Canakkale kako bi stigli do obližnjeg grčkog otoka Lesbos kada je došlo do potonuća broda.

U drugom slučaju, grčka obalna straža u ponedjeljak traga za još najmanje šest osoba koje se vode kao nestale nakon što je čamac, kojim su pokušali iz Turske ući u Grčku, potonuo kod obale egejskog otoka Lesbos, javlja agencija AP.

Dodaje se kako je pronađeno jedno tijelo žrtve nesreće.

Iz obalne straže navode kako su spasili 877 osoba u 30 operacija od petka ujutro do ponedjeljka ujutro, sve kod obala otoka Lesbos, Chios, Samos i Kos.

U ove cifre se ne ubrajaju stotine izbjeglica koje uspijevaju same doći do otoka, većinom u gumenim čamcima.

Veliki teret na Lesbosu

Grčka je preplavljena velikim brojem izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Afganistana koji stižu na otoke ove države iz Turske. Do sada je na grčku teritoriju ove godine stiglo više od 160.000 izbjeglica.

Velika većina, ako ne i svi, ne žele ostati u Grčkoj, finansijski srušenoj zemlji gdje stopa nezaposlenosti iznosi iznad 26 posto.

Izbjeglice žele domoći se sjevernijih država, dosta bogatijih, kao što su Njemačka, Švedska i Holandija.

Grčki otok Lesbos podnosi najveći teret, tamo dnevno stiže do 1.000 izbjeglica. Na otoku živi 86.000 ljudi, a gotovo isto toliko izbjeglica je bilo u tranzitu na ovom otoku u protekloj godini.

Europska unija i međunarodne organizacije pružaju nedovoljnu pomoć te su tako mještani pod velikim pritiskom.

Stotine ljudi izgubile su živote u Sredozemnom moru proteklih mjeseci, pokušavajući, sa afričkih obala, doći do italijanskih i grčkih luka. Najveći broj njih strada u potonućima brodova i čamaca koji budu pretrpani izbjeglicama.

Izvor: Agencije