Moguće da su pronađeni ostaci aviona sa leta MH370

Pretpostavlja se da je ostatak, po svemu sudeći. dio krila, odnijet na otok (Getty Images)

Ostaci aviona koji su pronađeni kod francuskog otoka Reunion u Indijskom okeanu, možda su pripadali malezijskom avionu koji se srušio u martu 2014. godine, prenose američki mediji, pozivajući se na predstavnika francuskih zračnih snaga na tom otoku, javlja Tanjug.

“Pronašli smo ostatke jutros, još uvijek je rano da se kaže da li je to avion MH370,” rekao je predstavnik zračnih snaga i dodao da je ostatak, po svemu sudeći, dio krila, odnijet na otok.

“Olupina je bila puna školjki, čini se da je dugo bila u vodi”, rekli su svjedoci, prenosi Beta.

Istraga je u toku i za sada nema podataka na osnovu kojih se sa sigurnošću može reći da je pronađena olupina nestalog aviona.

Xavier Tytelman, stručnjak za aviosigurnost, je međutim, na svom Twitter nalogu na osnovu fotografija olupine naveo da ima “nevjerovatne sličnosti” između pronađenih ostataka i krila aviona Boeing 777.

On je rekao da će “za nekoliko dana” javnost dobiti definitivan odgovor da li je olupina zaista dio nestalog aviona.

Tytelman je objasnio da činjenica da su dijelovi malezijskog aviona možda pronađeni kod Reuniona, govori o tome da su ih valovi donijeli od zapadnih obala Australije, gdje je avion bezuspješno tražen na osnovu pretpostavki da se možda tu srušio.

Pozitivan nalaz krhotina sa Reuniona značio bi da su one preplovile čitav Indijski okean.

Više od godinu od nestanka

Malezijski avion je nestao poslije polijetanja iz Kuala Lumpura na putu za Peking 8. marta 2014. godine.

U nestalom Boeingu 777-200 Malaysia Airlinesa, bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Poletio je iz Kuala Lumpura 21 minutu poslije ponoći i po rasporedu je trebao sletjeti u 6:30 sati u Pekingu. Manje od sata nakon polijetanja s letjelicom je izgubljen kontakt.Posada nije uputila nikakav signal za opasnost.

Potraga za MH370 najopsežnija je u historiji avijacije.

Prvih dana nakon nestanka, fokusirala se na planiranu rutu aviona sjeveroistočno od Kuala Lumpura, prema Kambodži i Vijetnamu.

Poslije se, pošto je analiza podataka o letu sugerirala da je avion skrenuo s putanje, premjestila sa Južnog kineskog mora na područje južnog Indijskog okeana.

Poginulo 239 osoba

Vlasti su saopštile da ne znaju zašto je avion skrenuo sa kursa iznad mora između Malezije i Vijetnama i gdje je tačno završio.

Međunarodni tim eksperata je koristio satelitske podatke da procijeni da li se avion eventualno srušio u južnom Indijskom okeanu.

Spasilački timovi su pretraživali velike dijelove morskog dna u južnom Indijskom okeanu, tragajući za ostacima.

Malezijska Vlada je na kraju saopštila da je avion izgubljen u nesretnom slučaju i da se pretpostavlja da su svi putnici i posada poginuli.

Izvor: Agencije