Najžešći napadi od sporazuma iz Minska

Od početka sukoba u istočnoj Ukrajini, u aprilu prošle godine, ubijeno je više od 6.500 ljudi (AFP)

Ukrajina je u srijedu izvijestila o najsnažnijim napadima proruskih pobunjenika od potpisivanja mirovnog sporazuma u veljači, u kojima je u posljednja 24 sata ubijeno osam vojnika.

Istodobno pobunjenici optužuju ukrajinske vojne snage da pojačavaju napade te da su u njima ubijena dvojica njihovih boraca i civili, a sedam osoba je ranjeno, prenosi Hina.

Od početka sukoba u istočnoj Ukrajini, u travnju prošle godine, ubijeno je više od 6.500 ljudi.

Napadi su oslabili nakon postizanja mirovnog sporazuma u Minsku prije pet mjeseci, no obje se zaraćene strane međusobno optužuju za njegovo kršenje.

Lisenko: Neprijatelj pojačao napade

“Stanje u području sukoba i dalje se pogoršava, neprijatelj je pojačao intenzitet napada duž nekoliko dijelova bojišnice”, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Andrej Lisenko.

Pobunjenici, kazao je on, koriste teško topništvo, koje je, po sporazumu iz Minska, zabranjeno, a napadi su intenzivniji u blizini pograničnih gradova Svitlodarska i Horlivke te u zapadnim predgrađima Donjecka.

Ukrajinska strana tvrdi da su napadi pobunjenika u posljednjih nekoliko dana najžešći od postizanja sporazuma u Minsku te da su u granatiranju ubijena trojica ukrajinskih vojnika.

U eksploziji mine u Lugansku smrtno su stradala petorica vojnika, a 16 ih je ranjeno, rekao je Lisenko.

Izvor: Agencije