Jemen na korak od masovne gladi

Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula je nove napade na položaje pokreta Husi i njihovih saveznika u južnoj provinciji Shabwa. U međuvremenu je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed upozorio da zemlji prijeti nestašica hrane.

Zbog nestašice struje glavni grad se nalazi u mraku. Stanovnici kažu da nikad ranije situacija nije bila ovako loša.

”Ovo je prvi put da stanovništvo Jemena prolazi kroz period nestašice vode, struje i goriva. Cijena hrane je vrlo visoka”, rekao je jedan od stanovnika Sane.

Ni danju situacija nije puno bolja. Glavni grad je prepun smeća. Tri mjeseca napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom protiv pokreta Husi i snaga lojalnih svrgnutog predsjedniku promijenila su sliku glavnog grada.

Na rubu propasti

Humanitarna situacija je teška. Za svaku potrebu se mora čekati u dugim redovima. Nema tekuće vode te se mnogi oslanjaju na cisterne s vodom, koje ponekad satima kasne. Do goriva se, također, teško dolazi. Vozači moraju satima čekati na suncu dok ne dođu na red.

Prije rata više od polovine stanovništva je živjelo ispod granice siromaštva. Jemen je i ranije bio najsiromašnija zemlja u arapskom svijetu. Sada UN upozorava na opasnost od pojave gladi.

”Nalazimo se na korak od masovne gladi. Trenutno više od 21 milion Jemenaca treba humanitarnu pomoć. Prije samo dvije godine, kada sam bio humanitarni koordinator, taj broj je iznosio sedam miliona, dok ih je sada 21 milion”, rekao je specijalni izaslanik UN-a.

Jemen je korak bliže pojavi masovne gladi, a čini se i rubu propasti.

Izvor: Al Jazeera