Zvaničnik Muslimanske braće umro u zatvoru

Ismail je osuđen na sedam godina zatvora (EPA)

Jedan od vođa pokreta  Muslimanska braća, Farid Ismail (57), umro je u egipatskom zatvoru, izvijestili su sigurnosni izvori.

Njegove pristalice su kazale da je umro zato što mu nadležni nisu osigurali potrebnu medicinsku pomoć, prenosi Reuters.

Ismail je bio parlamentarac za vrijeme mandata bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, kojeg je 2013. godine šef egipatske vojske Abdel Fattah al-Sisi, svrgnuo sa vlasti. Uslijedili su masovni protesti.

Sudski izvori tvrde da da je Ismail prošle godine osuđen na sedam godina zatvora  zbog povezanosti sa nasiljem koje se dešavalo nakon svrgnuća Mursija.

Hiljade demonstranata je ubijeno u ovom nasilju.

Medicinska pomoć

Na zvaničnoj internetskoj stranici Muslimanske braće objavljeno je saopćenje u kojem se navodi da egipatske vlasti Ismailu nisu osigurale medicinsku pomoć.

Ranije je objavljeno da je on ovog mjeseca doživio srčani udar dok je bio u samici.

“Mi smo se par puta obratili sudu u zadnjih nekoliko mjeseci i zatražili da on bude premješten u neku od bolnica, jer je njegovo zdravstveno stanje bilo loše“, kazao je Reutersu Ismailov advokat, Abdel Moneim Abdel Maqsood.

On je dodao da je sud odobrio njihov zahtjev, ali da zatvor u kojem je Ismail bio, nikad nije proveo tu odluku.

Drugi članovi Muslimanske braće su ove godine osuđivani na smrtne kazne, a Muhamed Mursi je prošlog mjeseca osuđen na 20 godina zatvora.

Izvor: Agencije