Varoufakis u Washingtonu: Grčka će ispuniti sve obaveze

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis rekao je u nakon sastanka sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu da Grčka namjerava ispuniti sve obaveze prema kreditorima.

Kazao je da Vlada planira duboko reformirati Grčku, te da pokušava unaprijediti učinkovitost pregovora sa kreditorima.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde objavila je u saopćenju nakon sastanka s Varoufakisom kako pozdravlja njegovu potvrdu da će Atina tokom ove sedmice izvršiti uplatu rate kredita MMF-u, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Paket reformi

Grčkoj ponestaje novca, a njeni kreditori, Evropska unija i MMF, zamrznuli su isplatu pomoći dok ljevičarska Vlada ne postigne dogovor o paketu reformi.

Grčki ministar uprave Alekos Flambouraris izjavio je za grčku televiziju SKAI TV da će Varoufakis od MMF-a tražiti pomoć u ubrzavanju tempa pregovora, koji su napeti i sporo napreduju.

Grčkoj u četvrtak dolazi na naplatu rata kredita MMF-a od gotovo 450 miliona eura.

“Pozdravljam potvrdu ministra da će plaćanje MMF-u bit izvršeno 9. aprila”, rekla je Lagarde.

Dodala je da će se pregled finansija u Atini i razgovori s timovima u Briselu o uvjetima grčkog paketa pomoći nastaviti u ponedjeljak.

Grčka nije dobila sredstva od kreditora od augusta prošle godine, te je posegnula za mjerama poput zajma od državnih subjekata putem repotransakcija.

Nakon što prvi skup planiranih mjera nije uspio impresionirati kreditore, Atina je poslala detaljniji popis mjera institucijama koje predstavljaju kreditore – Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i MMF-u.

Međutim, spisak je stigao prekasno i o njemu u srijedu poslijepodne nisu raspravljali zamjenici ministara finansija zemalja eurozone, odnosno radna grupa koja obično priprema sastanke za ministre finansija eurozone, koji mogu odlučiti o odobravanju novih kredita Grčkoj.

Tok finansiranja

Zvaničnici EU kazali su kako je postignut napredak u pregovorima, ali da je potrebno još raditi kako bi se postigao dogovor.

“Potrebno je obnoviti tok finansiranja grčke ekonomije”, kazao je u subotu grčki ministar rada Panos Skourletis za novine Ependysi, optužujući kreditore da iskorištavaju finansijska ograničenja Grčke kako bi povećali pritisak na Atinu.

“Hoće li zemlja ispuniti svoje vanjske obaveze zavisi od konačnih političkih odluka i stava naših kreditora”, kazao je, dodavši da penzije i plate nisu u opasnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije