Pronađen nestali avion američke avijacije

Boeing KC-135R je specijalizirani 'zračni tanker' (EPA)
Boeing KC-135R je specijalizirani 'zračni tanker' (EPA)

Avion američke ratne avijacije, za koji je ranije javljeno da je “nestao” sa radara iznad La Manchea, uspješno je sletio u englesku bazu Mildenhall nakon problema u zraku.

Boeing KC-135 Stratotanker sa oznakom QUID 72 je uspješno sletio tokom noći u bazu Britanskih zračnih snaga (RAF), sat vremena nakon što se pojavio problem u avionu, saopćila je Američka ratna avijacija.

U saopćenju nisu dati detaljni do kakvih problema je došlo tokom leta američkog aviona, prenosi Reuters.

Ranije je objavljeno da je avion američke ratne avijacije sinoć nestao s radara iznad La Manchea.

Kako su javili zapadni mediji, Boeing KC-135R stratotanker, specijalizirani “zračni tanker”, čija je misija punjenje drugih aviona gorivom bez slijetanja, poletio je iz sjeverne Francuske pet minuta poslije ponoći, a zadnji put je zamijećen na civilnim radarima između Dovera i Calaisa, 15 minuta kasnije.

Vojni avioni

Avioni KC-135 vojne su verzije Boeinga 707 i u upotrebi su od 1950-ih godina, a procjenjuje se kako bi mogli ostati u aktivnoj službi do 2040. godine.

Prošla nesreća tog modela dogodila se prije dvije godine, kada su sva tri člana posade smrtno stradala u padu stratotankera u Kirgistanu.

Naknadna istraga pokazala je da je pad uzrokovao kvar na sistemu upravljanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Avion niskobudžetne malezijske kompanije Air Asia nestao je jutros sa 162 putnika i člana posade na putu od Surabaje prema Singapuru. Za sada nema naznaka šta se sa njim dogodilo.Potraga je prekinuta zbog mraka, ali spasilačke ekipe navode da će je nastaviti čim svane. Akciju spašavanja predvodi Indonezija jer je među putnicima bilo najviše njenih […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO