Borci ISIL-a ubili pet novinara

Novinari su nestali u augustu prošle godine (AP)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ubili su pet novinara koji su radili za libijsku televiziju, kazao je vojni zapovjednik.

Novinari su nestali u augustu prošle godine, kada su napustili Tobruk te otputovali u Bengazi.

Put ih je vodio kroz Dermu, gdje je uporište imala grupa ISIL.

Faraj al-Barasi, lokalni zapovjednik vojske u istočnoj Libiji, kazao je da su borci grupe ISIL odgovorni za ubistva novinara čija su tijela pronađena u blizini grada Bajda.

Barasi je rekao da je pronađeno pet beživotnih tijela novinara, no nije imao informaciju o tome kada su novinari ubijeni.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) sa sjedištem u Briselu, saopćila je da je novinare otela grupa ISIL na kontrolnom punktu te da su ubijeni “nedavno”.

“Duboko smo šokirani ovim brutalnim ubistvom”, rekao je predsjednik IFJ-a, Jim Boumelha.

Raniji napad

”Cilj ISIL-a je da nas užasne, ali samo možemo osjećati veliku tugu i dalju odlučnost da vidimo da ubice budu pozvane na odgovornost za svoje zločine”, navodi se u saopćenju.

Ubijeni su libijski novinari Khaled Al Sobhi, Younes Al Mabruk Al Nawfali, Abdallah Al Karkaai, Yousef Kader Boh i egipatski fotoreporter Mohamed Jalal.

Ranije ove godine, sestra Mohameda Jalala je tvrdila da je ISIL koristio njenog brata da snima scene ubistava egipatskih Kopta u Libiji, saopćeno je iz IFJ-a.

Vijest o ubistvima novinara dolazi dva dana nakon što je Muftah al-Qatrani, direktor stanice Al-Anwar, pronađen mrtav u uredu u Bengaziju.

Al-Qatrani je izvještavao o borbama između milicija i Vladinih snaga u Bengaziju.

Izvor: Al Jazeera i agencije