HRW: Sud Egipta nije dokazao krivicu Mursija

HRW navodi da je našao malo dokaza koji potvrđuju Mursijevu krivicu (AP)

Tokom suđenja bivšem egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju njegova krivica nije dokazana, navodi Human Rights Watch (HRW), javlja Anadolija.

U utorak je Mursi osuđen na dvadeset godina zatvorske kazne, zato što je naredio upotrebu sile nad demonstrantima koji su bili okupljeni ispred predsjedničke palače u decembru 2012. godine.

Nakon uvida u istražni dosje,HRW se danas oglasio, navodeći da je našao malo dokaza osim svjedočenja sigurnosnih zvaničnika koji potvrđuju njegovu krivicu.

“Istražni slučaj je baziran pod pretpostavkom da je Mursi odgovoran samo zbog njegove povezanosti sa Muslimanskom braćom“, saopćila je direktorica HRW-a za sjevernu Afriku Sarah Leah Whitson.

Muslimanska braća postala su utjecajna organizacija u Egiptu početkom Arapskog proljeća 2011. godine, koje je dovelo do obaranja Husnija Mubaraka.

‘Politički motivirano suđenje’

Otkako je egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi, bivši šef armije, srušio Mursija 2013. godine, obećao je da će iskorijeniti Muslimansku braću i prozvao je grupu terorističkom organizacijom. Vojska se od tada žestoko okomila na grupu čiji je Mursi član, zatvorivši i pogubivši stotine njenih članova.

“Kakva god bila politička odgovornost Mursija, Tužilaštvo u ovom slučaju nije utvrdilo njegovu krivicu”, podvukla je Whitson.

HRW, također, banalnim nalazi činjenicu da se Mursiju sudilo samo za smrt pripadnika sigurnosnih snaga u incidentu u kojem su poginuli i pripadnici Muslimanske braće.

“Od deset ljudi koji su ubijeni toga dana samo tri se spominju u tužbi, što dovodi do zaključka da je suđenje politički motivirano protiv Muslimanske braće.”

Izvor: Agencije