ISIL uništio 2.000 godina star grad Hatru

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant nastavili su s uništavanjem historijskog naslijeđa u Iraku.

U subotu su uništili ostatke drevnog, 2.000 godina starog grada Hatra, na sjeveru države, objavilo je Ministarstvo za turizam i starine, prenosi Reuters.

Neimenovani zvaničnik je izjavio kako je Ministarstvo dobilo izvještaje o uništavanju od svojih uposlenika iz sjevernog grada Mosula, koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a.

Ti izvještaji, kao i kurdski izvori, potvrdili su kako je Hatra uništena u subotu.

Hatra je osnovana u vrijeme Partskog kraljevstva prije više od 2.000 godina i nalazi se na UNESCO-voj listi svjetskog naslijeđa.

Ranije ove sedmice pripadnici ISIL-a buldožerima su počeli uništavati ostatke obližnjeg asirskog grada Nimruda.

Iz ove grupe, koja kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije, naveli su kako su statue i ostaci građevina “lažni idoli”, koje treba uništiti.

Opljačkan grad

Hatra, koja se nalazi oko 110 kilometara jugozapadno od Mosula, bila je utvrđeni grad, koji se uspješno odbranio od invazije Rimljana zahvaljujući debelim zidovima i tornjevima sa strijelcima.

Said Mamuzini iz Kurdistanske Demokratske Partije kazao je kako su pripadnici ISIL-a već opljačkali grad i odnijeli zlato i srebro te kako se u Hatri nalaze mnogi artefakti iz davnina.

U petak je šefica UNESCO-a Irina Bokova osudila “kulturno čišćenje” u Iraku kao “ratni zločin”.

“Nema nikakvog političkog, niti vjerskog opravdanja za uništavanja kulturnog naslijeđa čovječanstva”, istakla je.

Prošle sedmice je ISIL objavio videosnimak koji prikazuje pripadnike grupe kako maljevima uništavaju statue i druge artefakte u muzeju u Mosulu.

Ovaj drugi po veličini grad Iraka ISIL kontrolira od juna 2014. godine, kao i obližnje teritorije, na kojima se nalazi skoro 1.800 od oko 12.000 registriranih arheoloških nalazišta u ovoj državi.

Izvor: Agencije