Godina od nestanka aviona na letu MH370

Navršilo se godinu dana od nestanka malezijskog aviona na liniji Kuala Lumpur – Peking. Iako potraga za ostacima aviona još traje, sudbina 239 putnika i članova posade ostaje nepoznata. Porodice i prijatelji nastavljaju tražiti odgovore.

Okupljanjem na javnim mjestima, poput jednog od brojnih na kojima se pale svijeće u znak sjećanja na nestale, mnogi uz molitvu i pjesmu iskazuju podršku porodicama i prijateljima čiji su bližnji bili na letu MH370. Očekuje se da Vlada javnosti predstavi izvještaj o dosadašnjoj akciji potrage i spašavanja.

“U proteklih 12 mjeseci premijer je na konferencijama za novinare govorio o mogućnosti da je avion otet, a na početku ove godine imamo saopćenje iz Odjela za civilnu avijaciju da je u pitanju bila nesreća. Međutim, još nema traga avionu, crnoj kutiji, ni olupini. Kako su moguće sve te izjave?”, pita Al Jazeerin reporter Sohail Rahman.

“Bitno je da razumijemo standarde ispitivanja nesreća kojima se vodi Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju. Prema njima, ako avion poleti i ne stigne na predviđenu destinaciju, tek nakon perioda potrage i spašavanja avion se može proglasiti nestalim”, odgovara Liow Tiong Lai, malezijski ministar transporta.

Pripremaju novi plan potrage

Ako do maja potraga ne urodi plodom, Malezija, Kina i Australija će osmisliti novi plan. Fokus je trenutno na južnim vodama Indijskog okeana, gdje je na dnu uočeno 10 teških objekata, koji trebaju biti analizirani.

Za mnoge koji su nekog izgubili na letu MH370 to nije utjeha. Sarah Bajc još čeka vijesti o sudbini partnera Philipa Wooda, koji je bio na putu za Kinu.

“Ono što smo mogli vidjeti kroz istragu je bijedna korupcija i nesposobnost na najvišim nivoima. Vrlo jasno to odvajam od svakog prosječnog Malezijca i zaposlenika Malaysia Airlinesa, koji su i sami žrtve u ovome i koji su dali sve od sebe”, ukazuje Sarah Bajc.

U potrazi za odgovorima nije usamljena. Pilot Malaysia Airlinesa, čiji identitet iz sigurnosnih razloga nećemo otkriti, govorio je o osjećaju koji mnogi zaposleni u toj industriji dijele.

“Postavljamo pitanje šta se zaista dogodilo i zašto baš Malaysia Airlines? Svi postavljamo to isto pitanje”, kaže on.

Jedino što mnogi sada mogu uraditi je pružiti podršku. Stari i mladi mole se i pale svijeće u nadi da će njihovo svjetlo voditi MH370 na put kući, natrag u Maleziju.

Izvor: Al Jazeera