ISIL srušio džamiju iz osmanskog doba u Mosulu

Prošle godine pripdanici ISIL-a su srušili džamiju u Mosulu u kojoj se nalazi grob poslanika Junusa (AP)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant su u iračkom gradu Mosulu minirali džamiju Hemo Kado iz osmanskog doba.

Saeed Mamuzini, zvaničnik Kurdske demokratske partije, rekao je za agenciju Anadolija da su pripadnici ISIL-a digli u zrak poznatu džamiju.

“Džamiju, koja je izgrađena u Osmanskom periodu, a koja se nalazi na zapadu Mosula, jučer [četvrtak] su eksplozivom minirali militanti ISIS-a. Unutar džamije se nalazilo turbe za koje nismo znali kome pripada. Narod u Mosulu je svaki četvrtak i petak posjećivao ovo turbe. Teroristi, kojima je to smetalo, minirali su džamiju”, kazao je Mamuzini.

Pripadnici ISIL-a su ranije izveli napad na muzej u Mosulu, u kojem su uništili mnoga dragocjena djela.

Mjesto suživota muslimana i kršćana

Džamija, koja je poznata i kao džamija Abdulla Ibn Chalabi Ibn Abdul-Qadira, izgrađena je 1881. godine, za vrijeme osmanske vladavine.

Prošle godine militanti srušili su poznatu džamiju u Mosulu, u kojoj se, prema vjerovanju, nalazi grob poslanika Junusa, odnosno biblijskog proroka Jone.

Pripadnici ove pobunjeničke grupe digli su u zrak i svetilište jedne sufijske frakcije u Kirkuku.

Džamija poslanika Junusa, izgrađena u 14. vijeku, bila je mjesto suživota muslimana i kršćana.

Srušena je pod izgovorom da je mjesto odmetništva od vjere, a ne mjesto bogoslužja.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNSESCO) oglasila se povodom ranijeg uništavanja arheološkog nalazišta grada Nimruda, o čemu su, kažu, upozorili Vijeće sigurnosti, kao i Međunarodni krivični sud.
 
“Najoštrije osuđujemo uništavanje arheološkog nalazišta grada Nimruda u Iraku. Ovo je još jedan napad na irački narod, koji nas podsjeća da ništa nije sigurno od kulturocida u ovoj zemlji.
 
Na meti su ljudski životi, manjine, što je obilježeno sistemskim uništavanjem drevnog naslijeđa čovječanstva”, navela je Irina Bokova, direktorica UNESCO-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije