SAD: Hiljade ruskih vojnika na istoku Ukrajine

"Od decembra Rusija je prebacila stotine komada vojne opreme u Ukrajinu", rekla je Nuland (EPA)
"Od decembra Rusija je prebacila stotine komada vojne opreme u Ukrajinu", rekla je Nuland (EPA)

Sjedinjene Američke Države smatraju da se “hiljade i hiljade” ruskih vojnika i njihove vojne opreme nalaze na istoku Ukrajine gdje podržavaju proruske separatiste koji se bore protiv snaga u Kijevu, kazala je zamjenica državnog sekretara za Evropu Victoria Nuland.

“Rekla bih da se radi o hiljadama i hiljadama”, rekla je Nuland, odgovarajući na pitanje komisije američkog Kongresa o broju ruskih trupa koje se trenutno nalaze na pobunjeničkom istoku Ukrajine.

“Od decembra Rusija je prebacila stotine komada vojne opreme, uključujući i tenkove, oklopna vozila i tešku artiljeriju. Ruska vojska ima vlastitu strukturu komandovanja na istoku Ukrajine”, rekla je Nuland.

‘Rusi finansiraju rat’

“Kao što je američki predsjednik Barack Obama nedavno rekao, Rusi finansiraju rat, potiču ga, vode i kontrolišu”, optužila je visoka čelnica američke diplomatije.

U utorak su predsjednici SAD-a Barack Obama i Francuske Francois Hollande te njemačka kancelarka Angela Merkel obećali “snažnu reakciju” Zapada u slučaju većeg kršenja primirja na pobunjeničkom istoku Ukrajine i pozvali na jačanje uloge OSCE-a u nadzoru tog primirja.

Zapadni lideri su se na nedavno održanoj videokonferenciji usaglasili da je, u slučaju kršenja prekida vatre na istoku Ukrajine, neophodna snažna reakcija međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije


Povezane

U posljednja 24 sata, u sukobima vladinih i proruskih snaga, na istoku Ukrajine ubijena su tri ukrajinska vojnika, a devet ih je ranjeno. Dokaz je to slabosti primirja koje je prije više od dvije sedmice zaključeno između Kijeva i lidera proruskih snaga. U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je ukaz o osnivanju Ustavne komisije, […]

Stišalo se oružje u Ukrajini, ali je teški posao traženja ubijenih ili nestalih u borbama, tek počeo.Na aerodromu u Donjecku potraga je otežana velikim razaranjima zgrade. Slike koje dolaze s tog mjesta, prilično su potresne.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO